بروزرسانی:سه شنبه, ۲۹ اسفند , ۱۴۰۲

طبرستان

برای مشاهده لیست قیمت مخزن پلی اتیلن تولید شده در طبرستان اینجا را کلیک کنید.

طبرستان و گستره جغرافیایی

   در قرن هشتم حمدالله مستوفی طبرستان را منطقه ای شامل فریم ، هزارجریب ، شهمیرزارد ، سواد کوه و دماوند معرفی می کند. پایتحت طبرستان پس از حمله مغول مجددا به ساری منتقل گردید و در قرن دهم نام مازندران به جای طبرستان رسمیت یافت. لازم به ذکر است نام مازندران یادآور حماسه های شاهنامه و تاریخ کهن منطقه بود. طبرستان در واقع عربی شده واژه تپورستان است. معنای واژه تپور را در ارتباط با اصطلاحات کهن در زبان مردم باید جُست و قبل از هر چیز توجه به آئینی باید داشت که در قرون اولیه قبل از میلاد، با ورود شالیکاران مهاجر به بخشی از شمال ایران، جایی که بعدها مازندران نام گرفت، گسترش پیدا کرد. شاخص ترین مراسم متعلق به آن آئین، نوعی ریاضت و مشارکت همگانی در ایجاد تپه های خاکی گنبدی شکل بود که گاهی با ابعادی عظیم ساخته می شدند . ساخت این گنبدهای خاکی را منسوب به مردم تپور می دانستند و این مناطق دارای ایند تپه ها را تپورستان نام نهادند. بعد از ورود اعراب مسلمان و تسلط فرهنگی و زبانی ، این واژه نیز به طبرستان تبدیل شد.

تاریخچه ذخیره سازی آب شرب در طبرستان قدیم

   آب شرب مردم در ظبرستان قدیم بیشتر از نهرها و روان آبها تامین می شده است. البنه چشمه ها نیز در تامین آب گوارای و نوشیدنی نقش مهمی داشتند. به دلایل متعددی مانند سختی بالای آب چاه های کم عمق که “چال او” نام داشتند ، که رونق بود. استفاده از این آبها بیشتر برای مصارف بهداشتی و پخت و پز بود. مردم برای آب آشامیدنی در روستاها از چشمه ها و نهرها و در شهرها از آب انبار ها استفاده می کردند. حتی مردم برای آب چشمه هایی ، شأن درمانی قایل بودند و افسانه ها می گفتند. البته امروزه نیز برای آبهای معدنی با توجه به مواد محلول در آنها در بسیاری از نقاط دنیا تاثیر درمانی قایل می باشند.

   اما در قدیم مانند خیلی از شهرهای ایران ، در شهرهایی مانند ساری ، منازل دارای حوضچه هایی بودند که توسط نهرهای آب شهری در روزهای خاصی پر آب می شدند. این مخازن آب روباز تامین کننده آب غیر آشامدینی خانه های مردم بودند. هر چند گزارشات زیادی برای استفاده آشامیدنی از این آب حوض ها وجود دارد ولی بیشتر آب شرب و با کیفیت از آب انبار ها تامین می شد. به دلیل عمق محل ذخیزه سازی آب ، در آب انبار ، حتی در تابستان هم آب خنک و گوارا برای نوشیدن در دسترس بود. بد نیست یخچال را هم خدمتتان معرفی کنیم. مردم چاله هایی می کندند و در زمستان پر از برف می کردند. با لگدکردن این برفها آنها را متراکم می ساختند. سپس آنها را می پوشاندند تا نور آفتاب به برفها نرسد. این یخها تا تابستان در دسترس بودند.

  اما سرنوشت این مخزن های آب روباز در بسیاری از شهرهای طبرستان قدیم در یک قرن اخیر کاملا متفاوت شد. به دلیل آبگیری این حوض ها از آب رودخانه و نهرها بعضا بچه ماهی نیز وارد این مخازن آب روباز می شد. از آغاز زمان پهلوی ، پروژه انتقال آب لوله کشی به منازل در بسیاری از شهرهای ایران کلید خورد. البته در ابتدا با حفرچاهای عمیق و بهداشتی و روشن کردن ساعتی این چاه ها مردم محلات آب شرب خود را از این مراکز تامین می کردند. مانند محله پنج شیر در ساری . بعدا با تاسیس منابع آب هوایی در شهرهای طبرستان یا مازندران ، آب این چاه های عمیق وارد این مخازن می شد و به کمک لوله کشی در دسترس مردم قرار می گرفت. حوزهای باقی مانده در منازل حالا با آب لوله کشی پر می شدند و کماکان تا قبل از آپارتمان نشینی به عنوان جزیی از زینت خانه باقی ماندند. در واقع چهره آشنا و نوستالژی حوض و شیر آب کنار آن و ماهی های قرمز داخل حوض ،پایان عصر استفاده از این مخازن روباز در منزل ایرانیان بودند.

  نویسنده به خاطر دارد که در زمان کودکی حتی تا اوایل انقلاب ، برخی مسن ترها به بچه ها می گفتند کنار جوی ها آیات قرآن نوشته تا تقدیس شوند بلکه بچه ها داخل آنها آشغال نریزند. اینها بخشی از فرهنگ مردم بوده برای پاکیزه نگه داشتن این کانالها. بعدها که بقایای این کانالها و جوی های جدید کنار خیابان ها صرفا نقش شان هدایت و دفع آب باران به کانالهای بزرگتر شهری شد تا به نوعی با هدایت به مسیلها دفع شوند . جالب است نسل قدیم کانالهای شهری سیراب کننده آب انبار ها و حوضهای خانگی بودند و به نوعی شاهرگهای حیاتی شهر بودند.

آب شرب مردم مازندران

  انسانها در گذشته پناهگاه هایی را بر می گزیدند که نزدیک منابع آب بوده باشند. غارها جزو معروفترین این اقامت گاه ها هستند. جالب است بدانید که بیشتر این غارها روزی محل عبور رودخانه زیر زمینی بوده اند. هر چه از آخرین عصر یخبندان بیشتر فاصله گرفتیم و یخچالهای بیشتری ذوب شده و تمام شده اند ، غارهای خشک بیشتری در مناطقی با سنگهای آهکی به جا مانده است. ایران ما یکی از این مناطق است.

   انسانهایی که راه یکجا نشینی را برگزیدند بعدا توانستند غارها یا اقامتگاهای چوبی یا سنگی یا گلی خود را کنار برکه ها و منابع آبی طبیعی بنا کنند منظورمان همان خانه های چوبی ، گلی یا  سنگی است. از همان زمان ایده های انتقال آب به کمک کانال رو زمینی و انتقال زیر زمینی به کمک نقب و تونل توسط انسان از طبیعت آموخته شده بود. از طرفی آتش روشن کردن های مکرر و سخت و سفت شدن گل اطراف محل آتش، ایده سفالگری را به بشر آموخت. گل نرم شده در دستان انسان هر روز شکلی می گرفت و کم کم نقب ها در انتقال آب جای خود را به لوله های سفالی دادند. استفاده از گل رس پخته شده یا سفال برای انتقال آب بیشتر در زمینهای خشک اتفاق می افتاد که آب دزدی زیادی داشتند مثلا در جلگه طبرستان در ساری خاک طبیعی دارای درصد رس زیادی است و انتقال آب در بستر همین خاک به وسیله کانالهای طبیعی امکانپذیر بوده است. به همین خاطر شما بر خلاف مناطق دیگر متوجه باستانی بودن بسیاری از کانالهای آبیاری و نقبها نمی شوید.

  همانطور که گفته شد آب انبار ها مخازنی زیر زمینی بودند که در مواقع پر آبی و رونق بارندگی، آبگیری می شدند.  آب ذخیره شده در این سازه ها هنگام استفاده ، معمولا خنک و گوارا بودند. سختی بسیار پایین آب های جاری با منشا باران ، تهویه دائمی به کمک سازه های روزمینی گنبدی شکل که دارای بادگیر بودند و بهره مندی از روشهای باستانی تصفیه مانند استفاده از ذغال و … از دلایل گوارایی این آبها ذکر شده اند. در کنار استفاده از آب انبار ها ، آب چاه ، قنات ، چشمه و نهر ها در شهر ها و روستا ها نیز مورد استفاده بوده است. امروزه علی رغم وفور رودخانه ها ، بیشتر آب شرب در مازندران به وسیله چاه های عمیق تامین می شود که پس از طی مراحل کلرزنی وارد شبکه لوله کشی آب شهری می شود. در گذشته در هر منطقه این آبها در منابع آب هوایی فلزی و یا سیمانی ذخیره می شد و با فشار ثقلی وارد آب لوله کشی می گردید. افزایش تراکم در شهرهای مازندران طی دهه گذشته موجب گردیده فشار آب جاری شبکه شهری پاسخگویی رسیدن آب به طبقات بالای ساختمان ها نباشد. به همین دلیل استفاده از منبع آب برای ذخیره و پمپاژ مجدد آن به داخل آپارتمانها راه حلی ناگزیر تبدیل گردید. در حال حاضر بخش عمده ای از نیاز مردم مازندران یا طبرستان قدیم با کمک مخزن آب پلی اتیلن تامین می گردد. شرکت پلاستونیک یکی از تامین کنندگان اصلی این محصول در مازندران یا طبرستان است.

مخزن مکعبی مخزن افقی مخازن مکعبی مخازن عمودی مخزن مکعبی کوتاه مخازن افقی مادولار  مخزن افقی وان پلی اتیلن وان پلاستیکی مخازن عمودی کوتاه مخزن کروی سپتیک تانک

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *