در این مقاله مشکلات رایج پمپ آب خانگی را بیان می کنیم و سپس راه حل های متداولی که می توانید برای حل مشکل پمپ آب خانه یا ساختمانتان را به کار گیرید طبق فهرست زیر بیان می کنیم. در انتها نیز روش هایی جهت افزایش طول عمر پمپ آب معرفی می کنیم.
فهرست مطالب :
- پمپ آب روشن نمی شود
- پمپ آب خاموش نمی شود
- پمپ مکرر خاموش و روشن می شود
- پمپ داغ می کند
- روش های افزایش طول عمر پمپ آب خانگی
پمپ آب روشن نمی شود.
روشن نشدن پمپ واضح ترین مشکل پمپ های آب خانگی است. با این حال از آنجایی که روشن نشدن پمپ می تواند دلایل متنوعی داشته باشد، پیدا کردن علت اصلی آن کمی پیچیده است. اگر پمپ آب شما نیز روشن نمی شود، مراحل زیر را دنبال کنید تا دلیل اصلی مشکل را به آسانی پیدا کنید.
1- از ورود آب به سیستم آبرسانی خانگی مطمئن شوید.
در اولین قدم باید از انتقال بدون مشکل آب از منبع اصلی (شبکه شهری) و لوله های ورودی به سیستم آبرسانی خانه خود اطمینان حاصل کنید. برای انجام این کار کافی است تا فلکه اصلی ساختمان را چک کنید که بسته نشده باشد. اگر میان منبع اصلی و مخزن و پمپ آب شیر دیگری وجود دارد، از باز بودن آن ها نیز اطمینان کسب کنید.
2- منبع تغذیه الکتریکی پمپ را چک کنید.
پمپ باید به برق وصل باشد و دکمه روشن/خاموش آن ، در صورت وجود، روشن باشد. برای کسب اطمینان کامل از عدم وجود مشکل در روند برق رسانی به پمپ، می توانید پریز متصل به پمپ را را نیز با استفاده از یک فازمتر و یا دیگر روش ها بررسی کنید. همچنین هرگونه محافظ برق، جعبه فیوز و … را چک کنید.
3- فشار آب ورودی به ساختمان بسیار کم است .
همانطور که می دانید پمپ آن تنها پس از رسیدن فشار آب به عدد خاصی شروع به کار می کند. اگر فشار آب ورودی به سیستم آبرسانی خانگی خیلی کم باشد، پمپ اصلا روشن نمی شود به همین دلیل نیاز دارید مخزن ذخیره آب داشته باشید. برای اطلاع از چگونگی مطمئن شدن از فشار آب ورودی به ساختمان قسمت بعد را بخوانید.
4- گیج فشار یا همان فشارسنج پمپ را بررسی کنید.
اگر عددی که عقربه گیج فشار نشان می دهد پایین تر از حداکثر فشار تعیین شده برای پمپ باشد، پمپ باید روشن شده و شما قادر باشید که به راحتی صدای کار کردن آن را بشنوید. در غیر این صورت – اگر پمپ روشن نشود – هنوز دلیل اصلی را پیدا نکرده اید. همچنین اگر هنگام بررسی کردن گیج فشار، عقربه بر روی عددی بالاتر از حداکثر فشار تعیین شده بود، شیر آبی را در ساختمان باز کنید و چند لحظه صبر کنید تا عقربه گیج فشار پایین بیاید. البته خود گیج فشار نیز می تواند خراب باشد برای همین اگر پس از باز گذاشتن شیر آب عقربه از جایش تکان نخورد، گیج فشار را تعویض کنید و یا از یک گیج فشار سیار که بر روی لوله ها گذاشته می شود استفاده کنید.
5- چک کنید کلید اتومات ( Pressure Switch) گیر نکرده باشد.
خرده آشغال، گرد و خاک، حشرات و … می توانند جلوی درست عکس العمل نشان دادن کلید اتومات نسبت به تغییرات در فشار آب را بگیرند. بنابراین امکان دارد فشار آب از حداکثر تعیین شده پایین تر باشد اما کلید اتومات به صورت خودکار پمپ آب را روشن نکند. همچنین ممکن است فشار آب از حداکثر تنظیم شده بالاتر برود اما کلید اتومات باز هم عکس العمل مناسبی انجام نداده و پمپ را خاموش نکند. برای مطمئن شدن از اینکه گیر کردن کلید اتومات عامل روشن نشدن و کار نکردن پمپ آب خانگی شما است، با آچار و یا ابزار دیگری چند ضربه آرام به کلید بزنید. مراقب باشید که ضربه محکمی به کلید وارد نکنید زیرا باعث شکستن آن می شود، اگر مشکل کثیفی و گرد و خاک باشد، ضربه آرام نیز کفایت می کند. حالا اگر پس از ضربه ی آرام پمپ شروع به کار کرد، باید پمپ را به خوبی از داخل تمیز کنید. همچنین امکان دارد اتصالی برق در سیم کشی کلید اتومات باعث بد کار کردن کلید و نهایتا بد کار کردن پمپ آب باشد. پس قبل از فکر به تعویض پمپ، از یک برق کار بخواهید تا سیم کشی کلید اتومات را بررسی کند تا در صورت نیاز برای تعویض کلید اقدام کنید.
6- تنظیمات کلید اتومات را بررسی کنید .
اگر حداقل فشار کلید اتومات – یا همان cut-in کلید اتومات عددی قابل تغییر است که با رسیدن فشار آب به آن عدد، کلید اتومات دستور روشن شدن را به پمپ آب می دهد – غیر استاندارد و خیلی بالا تنظیم شده باشد، فشار آب ورودی به ساختمان هیچگاه به آن عدد نرسیده و در نتیجه کلید اتومات دستور روشن شدن و کار کردن را به پمپ نمی دهد. همچنین امکان دارد به دلیل گرفتگی لوله های ساختمان و … فشار آب ورودی به ساختمان خیلی کم باشد که در این صورت نیز کلید اتومات دستور روشن شدن را به پمپ آب نمی فرستد.
پمپ آب خاموش نمی شود.
یکی دیگر از مشکلات رایج پمپ آب خانگی، خاموش نشدن پمپ و یا دائم کار کردن آن است. ما در ادامه متن دلایل احتمالی این مشکل و همچنین راهکار های حل آن ها را به طور کامل توضیح داده ایم. اما قبل از هرچیزی توجه داشته باشید که یکسره کار کردن و یا اصطلاحا خشک کار کردن پمپ برای مدت طولانی، می تواند به موتور و پره پمپ صدمه دائمی وارد کند. برای همین به محض اینکه متوجه خشک کار کردن پمپ شدید، آن را خاموش کنید تا علت مشکل را پیدا کنید.
1- شیر آبی در ساختمان باز است یا نشتی دارد .
نشتی لوله و شیر های آب در ساختمان پمپ را مجبور به کار کردن مداوم می کند. برای بررسی این موضوع فلکه اصلی سیستم آبرسانی ساختمان را کاملا ببنید. اگر پمپ دیگر کار نکرد، در جایی از ساختمان نشتی دارید؛ فلکه اصلی را مجدد باز کرده و دنبال نشتی بگردید. اگر با بستن فلکه اصلی پمپ باز هم به کار کردن ادامه داد، نشتی در ساختمان وجود ندارد و برای پیدا کردن مشکل اصلی دلایل بعدی در لیست را بخوانید.
2- تنظیمات کلید اتومات را بازبینی کنید.
تنظیمات نامناسب کلید اتومات می تواند باعث مدام کار کردن پمپ شود. حداکثر فشار کلید اتومات- و یا همان cut-off – روی هر عددی که تنظیم شده باشد، با گذشتن فشار آب از آن عدد پمپ از کار کردن دست کشیده و متوقف می شود. حالا اگر حداکثر فشار بر روی عدد خیلی بالایی و یا عددی بیشتر از ظرفیت پمپ تنظیم شده باشد، پمپ همواره کار خواهد کرد. دلیل این امر هم این است که فشار آب در ساختمان حتی حین کار کردن پمپ هیچگاه به آن عدد نمی رسد.
3- گرفتگی در دیافراگم کلید اتومات
یکی دیگر از اجزای کلید اتومات که در صورت گرفتگی نمی تواند بهینه کار کند، دیافراگم آن است. گرفتگی دیافراگم باعث می شود که کلید اتومات فشار آب را به درستی تشخیص ندهد و در نتیجه دستور قطع کار را به پمپ ندهد. در این صورت باید دیافراگم را جدا کرده و با کمک فشار هوا داخل آن را تمیز کرد.
4- سوختگی اتصالات الکتریکی کلید اتومات
سوختگی قطعات الکتریکی داخل کلید اتومات می تواند باعث خرابی کلید اتومات شود و یا در روند کار آن اختلال ایجاد کند. اگر کلید اتومات درست کار نکند، پمپ یا به صورت خودکار روشن نمی شود و یا پس از روشن شدن به صورت خودکار خاموش نمی شود. برای بررسی اتصالات و سیم بندی های کلید اتومات باید آن را باز کنید و اگر خیلی دست به آچار نیستید بهتر است از یک تعمیرکار کمک بخواهید. در صورت سوختگی قطعات داخلی نیز باید کلید اتومات را تعویض کنید.
5- خرابی در قسمت پروانه یا بلبرینگ پمپ
اگر در قسمت پروانه و یا بلبرینگ پمپ مشکل مکانیکی پیش آمده باشد، پمپ هنگام کار کردن صدای گوش خراشی تولید می کند. همچنین امکان دارد به خاطر همین مشکل
پمپ به صورت یکسره کار کند. همچنین وجود خرابی و یا جایگیری غلط اجزاء در قسمت های دیگر پمپ مانند آب بندی های مکانیکی، کاسه نمد، شفت، دیفیوزر، پوسته و … باعث می شود که پمپ بهینه کار نکند. همچنین اگر پمپ بهینه کار نکند، نمی تواند فشار آب را به فشار حداکثری تعیین شده ( cut-out ) در کلید اتومات برساند و بنابر به کار کردن ادامه می دهد. یکی از معمول ترین اجزای آب بندی های مکانیکی که در پمپها به مشکل می خورد، حلقه آب بندی پلاستیکی است که بین شفت و پوسته و یا میان دیفیوزر و پوسته بکار می رود. پس از شناسایی قطعه معیوب، نسبت به تعمیر یا تعویض آن اقدام کنید.
6- نصب نادرست پمپ آب
سیم کشی غلط و غیر استاندارد در زمان نصب پمپ نیز می تواند باعث خاموش نشدن پمپ شود. در این صورت بهتر است از یک تعمیرکار ماهر بخواهید که سیم کشی پمپ آب را بررسی کرده و در صورت نیاز آن را دوباره از اول نصب کند.
روشن و خاموش شدن مکرر پمپ
خیلی از خریداران پمپ های آب پس از چند وقت متوجه روشن و خاموش شدن مکرر پمپ می شوند. این مشکل جدا از اینکه با ایجاد سر و صدا برای ساکنین طبقات اول و دوم ایجاد مزاحمت می کند، به موتور پمپ نیز آسیب رسانده و عمر مفید آن را کوتاه می کند. اما قبل از اینکه سراغ راهکارهایی برای رفع این مشکل برویم، ابتدا باید بدانیم روشن و خاموش شدن پمپ در چه بازه زمانی به معنای وجود مشکل در پمپ است. برای دادن پاسخ دقیق به این سوال باید به فاکتور های زیادی مانند اندازه مخزن آب، میزان استفاده از آب، فشار آب ساختمان، ظرفیت پمپ آب، طول لوله ها و … توجه کرد. اما به طور کلی و برای یک آپارتمان معمولی اگر پمپ آب شما به صورت ادامه دار در فواصل زمانی کمتر از 30 تا 45 ثانیه خاموش و روشن شود، بهتر است که به فکر بررسی و تعمیر آن باشید. برای کسب اطلاع از چگونگی رفع مشکل روشن و خاموش شدن پمپ، اینجا کلیک کنید، و مقاله کامل ما برای رفع این مشکل را بخوانید.
پمپ آب داغ می کند
به طور طبیعی، دمای موتور پمپ حین کار کردن تا 40 درجه سانتی گراد می رسد و بخاطر همین بدنه پمپ نیز کمی داغ می شود. اما اگر بدنه پمپ به قدری داغ شود که نتوانید به آن دست بزنید و یا دستتان را اذیت کند، به این معناست که پمپ آب بیش از حد داغ می کند. داغ کردن پمپ را باید جدی بگیرید زیرا باعث از کار افتادن پروانه و یا حتی موتور پمپ می شود. دلایل زیادی برای داغ کردن پمپ وجود دارد که بیشتر آن ها مشکلات مکانیکی هستند. در ادامه لیستی از مشکلات مکانیکی که باعث داغ کردن پمپ می شوند و همچنین راهکار های رفع آن را مشاهده کنید.
روش های افزایش طول عمر پمپ آب خانگی
متداولترین روش افزایش طول عمر پمپ آب خانگی نصب مخزن ذخیره آب و منبع تحت فشار پمپ آب است. مخزن ذخیره آب با ذخیره سازی آب کمک می کند تا پشت پمپ همواره مقداری آب ذخیره شده باشد . در غیر این صورت در بسیاری از ساعات شبانه روز به دلیل کم بودن آب لوله های ورودی به ساختمان، پمپ آب هوا را نیز به داخل میکشد در نتیجه پس از مدتی آسیب خواهد دید. علاوه بر مخزن ذخیره آب که عموماً از مخازن آب پلی اتیلن استفاده می شود می توان از منبع تحت فشار پمپ آب نیز استفاده کرد.
لازم به ذکر است که نصب مستقیم پمپ آب به شبکه آب شهری کاری غیر قانونی است و علاوه بر جریمه می تواند مشکلات زیادی به وجود آورد. برای اطلاعات بیشتر می توانید مقاله اشکالات نصب مستقیم پمپ به کنتور آب بدون استفاده از مخزن آب را مطالعه نمایید.
منبع تحت فشار یا مخزن تحت فشار با ذخیره سازی آب با فشار مناسب، نیاز به روشن و خاموش شدن های مکرر پمپ را کاهش می دهد. هر چه حجم این مخزن بیشتر باشد تعداد دفعات روشن و خاموش پمپ کاهش بیشتری خواهد داشت.
از مزیت های برخورداری از منبع تحت فشار، کاهش هزینه برق مصرفی ، کاهش استهلاک پمپ ، کاهش استهلاک شبکه آبرسانی ساختمان با مهار ضربات مکانیکی ناشی از روشن و خاموش شدن پمپ و… می باشد.
*شفت، شافت یا همان محور قطعه ای مکانیکی است که نیرو را از یک قسمت به قسمت دیگر پمپ منتقل می کند.
خوشبختانه در فروشگاه تخصصی مخزن آب دات کام هم مخزن آب پلی اتیلن و هم مخزن تحت فشار پمپ آب با قیمت مناسب و با بالاترین کیفیت ممکن موجود و آماده فروش می باشند. برای مشاهده لیست این محصولات به فروشگاه مخزن آب دات کام مراجعه نمایید یا با شماره زیر تماس بگیرید.
02144548922
مخزن آب دات کام