بروزرسانی:پنجشنبه, ۱ آذر , ۱۴۰۳

جلوگیری از یخ زدن مخزن آب

یخ زدن مخزن آب , پیشگیری از یخ زدگی مخزن آب

  آیا می توان از یخ زدن مخزن آب جلوگیری کرد؟ آب درون مخزن پلی اتیلن و پلاستیکی چه زمانی یخ می زند؟ حداقل دمایی که منبع آب پلی اتیلنی می تواند تحمل کند چقدر است ؟مقاوم ترین تانکر آب موجود در بازار در برابر یخ زدگی کدام است؟ برای عایق بندی و پیشگیری از یخ زدگی منبع آب کدام روش مناسب تر است؟ در ادامه شما را با روشهای ساده ای برای حل این مشکل آشنها خواهیم کرد.

 روش های جلوگیری از یخ زدن مخزن آب

  • عایق بندی مخزن
  • گردش آب در داخل مخزن
  • استفاده از مخزن فوم دار پلاستونیک
  • استفاده از مخازن حجیم
  • جلوگیری از یخ زدگی لوله و اتصالات
  • دفت مخزن (مخزن دفنی)
  • استفاده از سیستم گرمادهی

هریک از موارد فوق به همراه تصویر در ادامه معرفی خواهد شد ولی به دلیل اینکه عایق بندی مخزن آب که یکی از متداول ترین روش های جلوگیری از یخ زدگی مخزن آب است توضیحات مفصلی دارد به طور جداگانه در مقاله  ” روش های عایق کاری مخزن، منبع و تانکر آب ” شرح داده ایم. پیشنهاد می کنیم اگر روش عایق بندی مخزن آب را انتخاب کرده اید مطالعه این مقاله را نیز ار دست ندهید.

یکی از بهترین روشها برای مقابله با یخزدگی آب داخل مخزن در اقلیم آفتابی ایران ذخیره حرارت تابشی خورشید در طول روز است . به دام انداختن گرمای ناشی از تابش روزانه خورشید یکی از ارزانترین و موثر ترین روشهاست

   اگر شما نیاز به تهیه مخزن آب دارید و در در مناطقی از کشورمان زندگی می کنید که در زمان هایی از سال در معرض سرمای شدیدی قرار دارید حتماً پرسش های فوق در هنگام خرید مخزن، منبع و یا تانکر آب در ذهنتان شکل خواهد گرفت. در این رابطه پس از کمی تحقیق و پرس و جو به احتمال زیاد شما به سمت خرید مخزن پلی اتیلنی خواهید رفت زیرا نسبت به مخازن فلزی از مقاومت بیشتری در برابر یخ زدگی برخوردار است. با این وجود در صورتی که سرمای هوا طولانی مدت بوده و همچنین دفعات استفاده از مخزن کم باشد و آب درون آن ساکن باقی بماند کم کم با مشکل یخ زدگی آب درون مخزن نیز مواجه خواهید شد.

 

در صورت نیاز به یخزدایی مقاله ” چگونه از مخزن آب و تاسیسات آبرسانی یخ زدایی کنیم؟” را مطالعه فرمایید. در واقع مقاله یخ زدایی به درد کسانی میخورد که با مشکل یخزدگی تانکر آب مواجه شده اند و حال نمیدانند چه اقداماتی باید انجام دهند.

ساده ترین و ارزانترین روش عایق بندی مخزن آب

    یک روش ساده و ابتکاری برای عایق بندی مخزن آب استفاده از دو لایه نایلون مشکی و نایلون بی رنگ است. لایه مشکی با جذب حداکثری نور خورشید و تبدیل آن به گرما کمک می کند در طول روز گرمای خورشید در آب داخل مخزن ذخیره شود. لایه نایلون بی رنگ بیرونی تر نیز ضمن ایجاد شرایط گلخانه ای ، مانع از فرار حرارت ایجاد شده می گردد. این لایه ضمن به دام انداختن اشعه نور خورشید و گرمای ایجاد شده ، در طول شب نیز مانند عایق عمل کرده و کمک می کند کندتر گرمای ذخیره شده داخل آب از دست برود.  مطابق آزمایش نشان داده شده ترکیب نایلون با رنگ مشکی در لایه داخلی  و بی رنگ نسبتا ضخیم در لایه بیرونی تر می تواند تا 5 درجه آب داخل مخزن را گرم نماید.

عایق کاری مخزن آب پلی اتیلن

    همانطور که در تصویر زیر مشاهده می کنید در حالتی که مخزن با روش فوف نایلون پیچی شده باشد،  دمای آب درون مخزن با نایلون های داخلی مشکی و بیرونی بی رنگ به 15 درجه سانتی گراد رسیده است.  ولی مخزن بودن این پوشش عدد 10 درجه سانتی گراد را نمایش می دهد. در واقع پس از مشما پیچی دو لایه می توان گرمای روزهای آفتابی را داخل آب مخزن ذخیره نمود و به دلیل گرمای ویژه بالای آب از این حرارت ذخیره شده برای محافظت از یخزدگی مخزن در طول شب استفاده کرد.

عایق کردن مخزن آب
دمای آب پس از عایق کاری مخزن آب

   

       همانگونه که مشاهده کردید جلوگیری از یخ زدگی مخزن آب در زمستان ها تا حدود زیادی قابل پیش گیری بوده و نسبتاً نیز ساده است. در واقع در اینجا نیز مثل بسیاری از موارد پیشگیری کردن بهتر از درمان خواهد بود و عموماً حل مشکل مخزنی که آب آن یخ زده است بسیار سخت تر از آماده سازی مخزن برای مقاومت در برابر یخ زدگی است. ضمن اینکه ممکن است به دلیل یخ زدگی آب و فراهم شدن یکسری از شرایط مخزن شما آسیب جدی ببیند.از اینرو در ادامه این مقاله ما چند روش متداول دیگر پیشگیری از یخ زدگی مخزن آب را نیز بیان خواهیم کرد.

معرفی دیگر روش های معمول جلوگیری از یخ زدن مخزن آب

1- استفاده از مخازن دو لایه مشکی پلاستونیک:

   مخازنی که با رنگ بیرونی مشکی یا سیاه تولید می شوند اگر در فضای باز نصب شوند می توانند در طول روز تقریبا بیشتر نور تابید شده را به گرما تبدیل کنند. بخشی از این گرمای تولید شده کمک می کند تا آب داخل مخزن در طول روز گرم شود و بالای صفر نگهداشته شود. در اروپا و مناطق سردسیر آمریکای شمالی عموما از مخازنی با رنگ سیاه و یا سبز تیره استفاده می کنند. یکی از مزایای این مخازن که در فضای باز نصب می شوند مقاومت بالای آنها در برابر یخ زدگی به دلیل جذب انرژی خورشیدی و انتقال آن به آب داخل مخزن. به دلیل ظرفیت گرمایی نسبتا بالای آب ، این انرژی جنبشی کمک می کند آب داخل مخزن در طول شب به صفر درجه و کمتر از آن نرسد.

مخازن دو لایه مشکی پلاستونیک

لازم به ذکر است در صورت استفاده از مخازن دولایه مشکی پلاستونیک در فضای روباز در تابستان بهتر است روی آنها را به کمک سایبان بپوشانید تا از گرم شدن آب داخل مخزن جلوگیری گردد. در غیر این صورت این مخازن مشکی پلاستونیک که در پشت بام نصب می شوند در فصول گرمتر حتی می توانند به عنوان آبگرمکن خورشیدی عمل کرده و آب گرم مورد نیاز استحمام را تامین کنند.

2-استفاده از مخازن فوم دار پلاستونیک :

  یکی از راه ها ، خرید مخزن 4 لایه فومدار پلاستونیک است. به این ترتیب مخزن به صورت سفارشی عایق دار و فوم دار تولید می شود. همانگونه که در تصویر مشاهده می کنید وجود لایه فوم نرخ انتقال حرارت از دیواره مخزن را به شدت کاهش داده و برای مدت طولانی تری دمای آب داخل مخزن ثابت می ماند. البته عایق پیچی لوله های ورودی و خروجی به مخزن فراموش نشود. دقت شود اگر برای مدت طولانی ویلا یا ساختمانتان را ترک می کنید و دمای هوای منطقه برای روزهای متمادی زیر صفر درجه است بهتر است آب داخل لوله ها و مخزن را خالی کنید.

مخزن 4 لایه فوم دار پلاستونیک مقاوم در برابر یخ زدگی
مخزن 4 لایه فوم دار پلاستونیک مقاوم در برابر یخ زدگی

3-عایق بندی مخزن آب

عایق بندی مخزن آب یکی از اصلی ترین و متداولترین روش های پیشگیری از یخ زدگی انواع مخازن و لوله های آب است. منظور از عایق بندی مخزن، پوشاندن بدنه ی مخزن با یک وسیله یا ماده ای مناسب است تا از اتلاف گرمای درون مخزن جلوگیری شود. نکته قابل توجه این است که این عایق بندی باید با دقت و به شکل صحیحی انجام شود در غیر این صورت عملکرد مناسبی نخواهد داشت . همچنین ممکن است بسته به شرایط محیط نیاز باشد تا بعد از دوره های زمانی معینی اقدام به ترمیم یا تعویض عایق نمایید.

عایق بندی مخزن آب برای جلوگیری از یخ زدن مخزن آب
عایق بندی مخزن آب

هر وقت صحبت از عایق بندی مخزن و یا لوله آب می شود بلافاصله ذهن بسیاری به سمت عایق های پشم شیشه می رود. اما علاوه بر این، عایق های مختلفی وجود دارند که می توان در این خصوص از آنها استفاده کرد. ما به زودی در مقاله ای جداگانه انواع روش های عایق بندی مخزن، منبع و یا تانکر آب را بیان خواهیم نمود.

عایق بندی مخزن ذخیره آب ساختمان
عایق بندی مخزن ذخیره آب ساختمان با استفاده از پشم شیشه و روکش کاغذ فویل

4-انتخاب مخزن با توجه به شکل آن

   شکل مخزن در ارتباط با مقاومت آن در برابر یخ زدگی می تواند تا حدودی تاثیر داشته باشد. در سرمای شدید آب باقی مانده از بارندگی ها بر روی مخازنی که سطح بالای آنها صاف بوده به مرور یخ زده در نتیجه دمای آب درون مخزن را نیز کاهش داده و احتمال یخ زدگی را افزایش می دهد. پس بهتر است در هنگام خرید، مخزنی را انتخاب نمایید که بدنه و بالای آن شیب دار بوده تا امکان خروج آب مهیا باشد. با این توصیف مخازن پلی اتیلن افقی و عمودی نسبت به مخازن مکعبی می توانند انتخاب بهتری در این رابطه باشند.

5-انتخاب مخزن حجیم

   هرچه حجم مخزن بیشتر باشد آب درون آن دیرتر از مخزنی با حجم کمتر شروع به یخ زدن می کند. همچنین خالی و پر شدن مکرر مخزن به دلیل ایجاد جریان و همچنین گرمتر بودن آب ورودی به مخزن نسبت به آب موجود در مخزن می تواند باعث مقاومت بیشتر آن در برابر یخ زدگی شود.

مخزن 20000 لیتری
مخزن 20000 لیتری

6-چک کردن نشتی اتصالات و لوله های متصل به مخزن

یکی از دلایل اصلی کاهش دما و در نتیجه یخ زدگی درون مخازن آب، نشتی های لوله ها و اتصالات متصل به مخزن و یخ زدگی آب اطراف آن است. به همین دلیل نیاز است تا نشتی های لوله ها و اتصالات  در بازه های زمانی مناسب چک شده و و در صورت لزوم تعمیر شوند.

جلوگیری از یخ زدن لوله و اتصالات مخزن آب

7- عایق بندی لوله های متصل به مخزن

وقتی آب درون مخزن یخ زده باشد به احتمال زیاد آب درون لوله ها نیز از خیلی قبل تر یخ زده است. در واقع به دلیل یخ زدن لوله ها، امکان گردش آب در داخل مخزن از بین می رود.به همین دلیل درستی عملکرد لوله ها در جلوگیری از یخ زدگی منبع و تانکر آب بسیار با اهمیت است. استفاده از پشم شیشه، نوارهای گرمایشی، عایق های لاستیکی مخصوص لوله ها و استفاده از دریچه های آب گرم که به طور دائمی آب گرم را به گردش درمی آورند از جمله راهکارهای عایق بندی و مقاوم کردن لوله های آب است.

عایق بندی لوله های مخزن آب

8- جریان داشتن آب

آب در گردش نسبت به آب ساکن مقاومت بیشتری نسبت به یخ زدگی دارد. در شرایط بسیار سرد اگر آب درون مخزن برای چند روز استفاده نشده باشد باید به نحوی به گردش در بیاید تا از یخ زدگی جلوگیری به عمل آید. مثلاً می توان با بازکردن خروجی و یا شیرهای تخلیه مخزن، آب را به جریان انداخت. نکته با اهمیت در این رابطه این است که باید تخلیه آب به قدر کافی باشد تا آب ورودی با دمای بیشتر بتواند دمای داخل مخزن را افزایش دهد.

9- دفن مخزن زیر خاک (مخازن پلی اتیلن دفنی)

یکی از روش های دیگر پیشگیری از یخ زدگی منبع آب، قرار دادن آنها زیر خاک است. منتهی تنها مخازن و منبع هایی را می توان درون خاک دفن کرد که برای این منظور ساخته شده اند و با عنوان مخازن دفنی شناخته می شوند. در صورتی که بخواهید از مخازن معمولی استفاده نمایید نیاز است تا برای آنها اتاقک و یا دیوارهایی تعبیه کرده و سپس مخزن درون آنها قرار داده شود.

مخزن آب مقاوم در برابر یخ زدگی

10- استفاده از یک سیستم گرمادهی آب

ممکن است شما در شرایطی نیاز داشته باشید تا برای جلوگیری از یخ زدن آب مخزن، از یک سیستم گرمادهی آب مخزن که دمای آب را بالاتر از نقطه انجماد نگه میدارد استفاده نمایید. این سیستم می تواند یک هیتر ساده الکتریکی قوطه ور در آب و یا یک سیستم پیچیده تر گرمادهی دیواری  که در دیواره بالا یا کنار مخزن نصب می شود.

با توجه مطالب عنوان شده می توان فهمید که پیشگیری از یخزدگی مخزن آب بسیار ساده تر و کم هزینه تر از برخورد و حل مشکل مخزن یخ زده است. در صورتی که حجم بیشتر مخزن با آب پر شده باشد و در صورت یخ زدگی امکان آسیب دیدگی جدی مخزن وجود خواهد داشت. اما با کمی توجه و پیشگیری می توان از اتفاقات ناگوار احتمالی پیشگیری کرد.

در انتهای باید این نکته را نیز عنوان کرد که برای پیشگیری و جلوگیری از یخ زدگی مخازن آب ممکن است شما نیاز داشته باشید تا چندین روش مختلف را به کار بگیرید تا به نتیجه مد نظر خود دست پیدا کنید.

در صورتی که شما از سایر روش های پیشگیری و جلوگیری از یخزدگی مخازن آب مطلع هستید و یا تجربه استفاده از آنها را دارید از قسمت نظرات با ما در میان بگذارید تا ما نیز در اختیار سایر بازدید کنندگان قرار دهیم .

6 thoughts on “جلوگیری از یخ زدن مخزن آب

  1. دوستی میگوید:

    قدیمی ها میگفتند اگر یک تکه چوب داخل آب مخزن بیندازیم، آنگاه از صدمه زدن به خود مخزن جلوگیری میشود. آیا شما هم چیزی شنیده اید؟

  2. محمدرضا میگوید:

    سلام وقت بخیر
    اگر عنوان مقاله رو با دقیت مشاهده بفرمایید نوشته شده که در خصوص جلوگیری از یخ زدگی مخازن آب پلی اتیلن می باشد. ما در مقالات جداگانه در مورد خنک نگه داشتن مخزن آب توضیحاتی داده ایم. پیشنهاد می کنیم مقاله زیر را مطالعه بفرمایید.
    خنک نگه داشتن مخزن آب پلی اتیلن

  3. محمد غلامی میگوید:

    تمام مطالب درمورد یخ زدگی بود و هیچ مطلبی مبنی نحوه عایق کردن مخزن در هوای فوق العاده گرم تابستان ارائه نشد؟!!!!!

  4. ناشناس میگوید:

    با یک لامپ 100 رشته ای کنار پمپ که اتاقک کوچک داشته باشد و انتقال آب از خروجی پمپ به داخل مخزن زمانیکه استفاده دیگری نمی شود باعث میشود آب در جریان باشد و چند درجه گرمتر از بیرون باشد

  5. احمدی میگوید:

    روش دیگری هم هست، اینکه زدن المنت برچسبی در چند جای تانکر و وصل کردن آن به برق شهر ، البته می توانید با تایمر وصل کنید که هر زمانی که تعریف کردید المنت روشن و خاموش شود

  6. مهدی میگوید:

    سلام اضافه کردن ماده ای بی ضرر به آب جهت جلوگیری از یخ زدگی که دارای شرایط زیر باشد
    ۱)بی ضرر باشد
    ۲)در دست رأس باشد
    ۳)ارزان باشد
    ۴)به مخزن آسیب نرسد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *