این اولین بار نیست که شاهد شیوع یک ویروس از خانواده کرونا در سطح جهانی هستیم. ولی ویروس جدید کرونا که با نام بیماری کووید 19 نیز شناخته می شود به دلیل جدید بودن تا حدودی ناشناخته است به همین دلیل محققان و متخصصان بسیاری از روز های اول شیوع، این ویروس تازه را مورد بررسی قرار دارند و اطلاعات کسب شده را منتشر کردند.
سعی کردیم تا با تکیه بر مقالات منتشر شده در سایت های معتبر و شناخته شده، متنی را برای شما آماده کنیم که اطلاعات دقیق و ساده ای در مورد شناخت و همچنین پیشگیری از این ویروس را در اختیار شما قرار دهد.
ویروس کرونا چیست؟
کرونا، نام یک خانواده بزرگ ویروس است. تمامی ویروس های این خانواده برای انسان ها خطرناک نیستند اما گروهی از این ویروس ها میتوانند بیماری های مختلفی، از سرما خوردگی گرفته تا سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS) و سندرم حاد تنفسی شدید (SARS)، را در انسان به وجود بیاورند.
ویروس های خانواده کرونا به اصطلاح پزشکی جانورآورد هستند، به این معنی که این ویروس ها میان انسان و حیوانات مشترک هستند. میزان خطر این بیماری وابسته به شرایط بیمار متفاوت است. به طور کلی این بیماری برای افراد سالمند و یا مبتلایانی که سابقه بیماری هایی چون دیابت، آسم، نارسایی ریوی و نارسایی قلبی دارند، خطر بزرگتری به حساب می آید.
محققان باور دارند که در هر هزار مورد ابتلا به این بیماری، از پنج تا چهل مورد منجر به مرگ می شود.
به زبان ساده تر…
کووید ١٩ یک بیماری تنفسی است که عامل آن ویروس کرونا جدید است. این بیماری هم مانند باقی بیماری های کرونا بین انسان و حیوانات مشترک است و از فردی به فرد دیگر قابل انتقال می باشد. به باور محققان بین پنج تا چهل مورد از هر هزار مورد ابتلا به کرونا، منجر به مرگ می شود.
علائم شایع بیماری کووید-١٩ (کرونا)
- سرفه خشک
- سر درد
- گلو درد
- تب
- تنگی نفس
*باید توجه داشت که داشتن این علائم لزوما به این معنی نیست که فرد به کرونا مبتلا است و همچنین فردی می تواند آلوده به ویروس کرونا باشد ولی علائم فوق را نداشته باشد!
راه های ساده مقابله با کووید-١٩ (کرونا)
با پیروی از راه های بسیار ساده ای که وجود دارند، می توانیم احتمال ابتلا به این بیماری را در تا حد زیادی پایین بیاوریم.
پس توصیه های بهداشتی ای را که در ادامه این متن برای شما عزیزان همیشه همراه سایت مخزن آب دات کام آورده ایم را کاملاً جدی بگیرید تا از خود، خانواده و اطرافیان تان در مقابل بیماری کووید ١٩ محافظت کنید.
- دستانتان را مرتب بشویید
دستانتان را مرتب و به صورت کامل با استفاده از آب و صابون بشویید و یا با دستمال حاوی الکل ضد عفونی کنید. شستن دستان خود با آب و صابون و یا با دستمال های حاوی الکل باعث از بین رفتن ویروس هایی که ممکن است روی دستان شما باشند، می شود.
- فاصله را حفظ کنید!
از فردی که عطسه یا سرفه می کند، حداقل یک متر فاصله بگیرید و این فاصله را حفظ کنید. هنگامی که کسی عطسه یا سرفه می کند، قطرات مایع کوچکی از بینی و دهان این فرد در هوا پخش می شود. امکان دارد این قطرات حاوی ویروس کرونا باشند.در این شرایط اگر فاصله شما کمتر از حد توصیه شده (یک متر) باشد، شما نیز مبتلا می شوید.
- از لمس کردن چشم، بینی و دهان خود خودداری کنید
دستان ما در طول روز و شب سطوح بسیاری را لمس می کنند. اگر سطوح لمس شده حاوی ویروس بوده باشند، دستان ما نیز آلوده شده اند. دست های آلوده می توانند ویروس را از طریق چشم، بینی و دهان وارد بدن فرد کنند و در نتیجه فرد مبتلا می شود.
- بهداشت تنفسی فردی را رعایت کنید
برای رعایت بهداشت تنفسی فردی فقط کافیست هنگام سرفه و عطسه با آرنج خود، جلوی دهانتان را بگیرید. بازهم قطرات کوچک! با رعایت بهداشت تنفسی فردی، از خود، خانواده و اطرافیانتان در مقابل بیماری هایی چون آنفولانزا، سرماخوردگی و کویید ١٩ (کرونا) محافظت کنید.
اگر از مخزن آب برای ذخیره آب در منزل، ساختمان و یا کارگاه خود استفاده می نمایید فارغ از اینکه از مخزن آب پلی اتیلن، مخزن فلزی، مخزن تاشو و … استفاده می کنید و نگران آلوده شدن آن با ویروس کرونا هستید پیشنهاد می کنیم مقاله “ آب شهری، مخزن آب و ویروس کرونا؛ آیا باید نگران بود؟ ” را مطالعه نمایید.
شایعات متداول در خصوص ویروس کرونا یا بیماری کووید 19
تقریبا ساعت ها پس از خبر انتشار ویروس کرونا در ایران، اطلاعات بسیار زیادی در سایت ها و شبکه های مجازی دست به دست شدند.
شماری از این اطلاعات که از منابع نامعتبر پخش شدند، ریشه علمی نداشته و کاملا غلط هستند. ما در ادامه این متن پنج مورد از این شایعه های مرسوم را بررسی کردیم؛ شایعه هایی که به ما هیچ کمکی در روند مقابله با بیماری کووید-١٩ یا همان کرونا نمی کنند.
قبل از بررسی این شایعات، از شما خواهشمندیم تا با کسب اطلاعات از منابع معتبر و شناخته شده، با شیوه های کارآمد از خود، خانواده و اطرافیانتان محافظت کنید.
١-فقط سالمندان در خطر ابتلا به بیماری کووید-١٩هستند!
پاسخ به شایعه فوق: این باور غلط برگرفته شده از یک حقیقت علمی است. بیماری کووید-١٩ برای سالمندان و مبتلایانی که سابقه بیماری های چون آسم، دیابت و یا نارسایی قلبی و ریوی دارند، خطر بزرگتری به حساب می آید. اما این به آن معنا نیست که فقط سالمندان به این ویروس مبتلا می شوند. افراد در تمامی سنین ممکن است که به این ویروس مبتلا شوند. سن افراد فقط در شدت بیماری و طول درمان مبتلایان تاثیر دارد.
٢-سرنوشت تمامی افراد مبتلا مرگ است!
پاسخ به شایعه فوق: آماری که منابع نامعتبر پخش کردند به اضافه ناآگاهی از بیماری کووید-١٩، به این باور غلط دامن زد. همانطور که در بالا اشاره کردیم، این بیماری برای درصد بسیار پایینی از مبتلایان مهلک و کشنده است. سازمان کنترل و پیشگیری بیماری چین خبر از خفیف بودن علائم و کم خطر بودن این بیماری در ٨١ درصد بیماران می دهد. همچنین محققان سازمان جهانی بهداشت بر این باورند که ٣.۴ درصد از موارد ابتلا به این بیماری منجر به مرگ می شوند (فراموش نکنید که خیلی از موارد ابتلا آنقدر خفیف هستند که اصلا گزارش نمی شوند! پس این درصد پایین تر هم هست.)
٣-ماسک های ساده و تک لایه مانع ورود ویروس کرونا به بدن می شوند!
پاسخ به شایعه فوق: استفاده از این ماسک ها تنها برای افراد بیمار توصیه شده است.ماسک های ساده و تک لایه توانایی مصون کردن فرد عادی از این بیماری را ندارند. از آنجا که این نوع ماسک ها به طور کامل بینی و دهان را نمی پوشانند و حتی نمی توانند به طور کامل مانع عبور این ویروس بشوند، استفاده از این ماسک ها برای افراد سالم توصیه نمی شود.
۴-نوشیدن مکرر آب مانع ورود ویروس کرونا به دستگاه تنفسی و ریه می شود!
پاسخ به شایعه فوق: پزشکان نوشیدن مایعات به خصوص آب را برای کمک به بدن در طول تمامی موارد ابتلا به عفونت توصیه می کنند اما این توصیه به این معنا نیست که نوشیدن مکرر آب مانع ورود ویروس کرونا به دستگاه تنفسی و ریه می شود.
نوشیدن مکرر آب همچنین برای حفظ سلامت عمومی بدن نیز توسط پزشکان توصیه می شود.
۵-اسپری کردن الکل بر روی پوست باعث از بین رفتن ویروس های داخل بدن می شود!
پاسخ به شایعه فوق: ما می توانیم از الکل و ماده های مشابه برای ضد عفونی کردن سطوح استفاده کنیم. برای ضد عفونی کردن دستان خود از آب و صابون و یا ژل های ضد عفونی کننده بر پایه الکل استفاده کنید. اسپری کردن مستقیم الکل می تواند باعث آسیب رساندن به بدن شود به خصوص اگر الکل اسپری شده وارد چشم یا دهان شود.
- در پایان…
در پایان از طرف مجموعه مخزن آب دات کام امیدواریم که شما عزیزان با رعایت نکات و توصیه های بهداشتی ذکر شده در متن بالا، از خود و اطرافیان خود در برابر ویروس کرونا و بیماری کووید-١٩ محافظت کنید و بحران شیوع این بیماری را با سلامت کامل پشت سر بگذارید.
منابع:
مرکز پیشگیری و کنترل بیماری های ایالات متحده
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters