در مزارعی که آب جاری با کیفیت مانند آب چاه در اختیار دارند، همیشه این امکان وجود دارد که از این آب قبل از آبیاری برای پرورش آبزیانی مانند ماهی کپور یا قزل آلا استفاده کرد. این کار موجب می شود هم آب مورد استفاده برای آبیاری غنی تر شود و هم بتوان از ماهی های پرورش یافته استفاده مفید کرد.
در ادامه ابتدا به بیان نکاتی خواهیم پرداخت که نیاز است در پرورش ماهی و به طور ویژه ماهی کپور لحاظ گردد و در انتها نیز محصولات مرتبط با راه اندازی مزارع پرورش ماهی نظیر مخزن آب، وان شیلاتی و محصولات سفارشی مناسب برای پرورش ماهی در مخزن را خدمتتان معرفی می کنیم.
اگر می خواهید از آب چاه مزرعه تان برای پروزش کپور ماهیان استفاده کنید، باید آب چاه را ابتدا در وان و یا استخر اولیه کم عمقی هدایت کنید تا ضمن خروج گازهای چاه و ورود اکسیژن، دمای آب به بیست تا بیست و پنج درجه نیز برسد. سپس این آب را وارد وان ها و مخازن حاوی کپور ماهیان کنید. در ادامه از سمت دیگر آب حاوی فضولات ماهی را وارد سیستم آبیاری کنید. به این ترتیب متناسب با حجم پروژه پرورش ماهی ، شما کود آلی مورد نیاز خود را برای زمین زراعی تان تامین کرده اید .
مزایای پرورش ماهی در مخزن آب و وان شیلاتی
از مزایای پرورش ماهی در مخزن آب و وان شیلاتی این است که ابتدا با هزینه حداقل اقدام به خرید چند وان یا مخزن مناسب می نمایید و متناسب با وزن گیری و پیشرفت عملی پروژه به تعداد آن ها می افزایید. یعنی متناسب با رشد ماهی ها می توانید به تعداد وان ها و مخازن بیافزایید و عملا فضای حیاتی این آبزیان را افزایش دهید. با توجه به جایگزینی مرتب آب وان ها ، البته تا حدی که ماهی ها علایم کمبود اکسیژن نشان ندهند، می توانید به تراکم بچه ماهی ها در وان ها بی افزایید.
هواگیری از سطح آب ، تجمع در محل ورود آب ، رنگ پریدگی و قرمز شدن آبشش ها از علایم کمبود اکسیژن هستند. در صورت مواجه شدن با این پدیده وان دیگری تهیه کرده و بخشی از آنها را به داخل وان جدید منتقل کنید. توجه فرمایید آب تازه باید به هر وان وارد شده و سپس آب حاوی فضولات ماهی از سمت دیگر یا کف مخزن خارج گردد. یکی از راه های هوشمندانه پرورش همزمان ماهی قزل آلا و ماهی کپور است. در این حالت آب خنک چاه پس از هوادهی وارد حوضچه های ماهیان قزل آلا می شود. سپس آب خارج شده از این وانها وارد وانهای پرورش ماهی کپور می شود. در نهایت آب خارج شده از وان کپور ماهیان وارد سیستم آبیاری مزرعه می شود.
شرایط مناسب برای پرورش ماهی کپور
ماهی کپور طلایی یا همان کپور معمولی یکی از رایج ترین نمونه های پرورشی کپورماهیان می باشد . این ماهی همه چیزخوار است و می تواند از گیاهان، جانوران ریز، لارو کرم ها، حشرات و تخم ماهی تغذیه کند.
از آنجاییکه ماهی یک موجود آبزی است و تمام عمر خود را در آب به سر می برد، باید آب محیط زندگی آن از شرایط فیزیکی و شیمیایی مطلوب برخوردار باشد. در ادامه شرایط مناسب برای پرورش ماهی کپور را عنوان می کنیم.
1 – دمای آب مناسب پرورش ماهی کپور 28 – 20 درجه سانتیگراد است که مناسب ترین دما 25 تا 28 درجه می باشد . اگر دما بالاتر از این محدوده برود، سبب کاهش عملکرد و یا حتی مرگ ماهی می شود. ولی در دماهای پایین تر برای کپور عملا منجر به توقف تغدیه و وزن گیری ماهی می شود و در دمای زیر هفت درجه ماهی به خواب زمستانی می رود.
2 – اسیدیته یا پی اچ PH آب : پی اچ مناسب برای پرورش این ماهیان 6 تا 9 است. اگر پی اچ یا اسیدیته آب پایین باشد، باعث صدمه دیدن اعضای بدن از جمله آب شش ها می شود. همانطور که می دانید باران های اسیدی یکی از عوامل آسیب رسان به اکوسیستم های آبی است. اسیدیته در بعدازظهرها به حداکثر و در هنگام طلوع آفتاب به حداقل خود می رسد. به عبارت دیگر تابش آفتاب منجر به تجزیه کربنات کلسیم (CaCO3) و کربنات منیزیم و … ( سختی آب ) به گاز کربنیک و نمک فلزات قلیایی خاکی مانند CaO می گردد. افزایش غلطت گازکربنیک در آب خود سبب اسیدی شدن بیشتر آب می گردد. از طرف دیگر اشعه یوی آفتاب می تواند PH آب را پایین بیاورد. ولی به طور معمول این تغییرات PH توسط بسترهای طبیعی تا حدودی خنثی می گردد. در محیط های بسته پرورشی به نحوی باید PH را کنترل کرد؛ با استفاده از روش هایی مانند افزودن آهک به آب.
3 – میزان اکسیژن محلول در آب به دمای آب ، میزان شوری ، ارتفاع و … بستگی دارد. اگر میزان اکسیژن از 2 میلی گرم در لیتر کمتر باشد، سبب افزایش تلفات می شود. پس پرورش دهنده باید در شرایط استرس زا، دمای بالا و ضعیف بودن ماهی ها میزان اکسیژن محلول در آب را بررسی و حتما تراکم استاندارد ماهیان در آب استخر را رعایت کند. تلفات ناشی از کمبود اکسیژن معمول اوایل صبح یا در طول شب رخ می دهد. ماهی ها در محل ورود آب جمع شده ، به سطح آب می آیند تا هوا را ببلعند. و در صورت عدم اکسیژن رسانی این وضعیت آنقدر ادامه پیدا می کند تا سبب مرگ ماهیان شود. پمپاژ اکسیزن داخل آب و یا ایجاد جریانات آبشاری کمک می کنند تا سرعت تبادل گاز افزایش یابد.
از علایم کمبود اکسیژن در ماهیان ، رنگ پریدگی پوست ماهی ، پرخونی آبشش ها و بروز خونریزی های کوچک در بعضی قسمتهای بدن ماهی است. و از انجاییکه بچه ماهیان نیاز بسیار بالایی به اکسیژن دارند، حتما باید از عمل هوادهی استفاده کرد.
4 – شوری آب : ماهیان کپور قادرند تا شوری حداکثر 9 را تحمل کنند، ولی باید گفت که شوری بالای 2 گرم در لیتر باعث کند شدن رشد ماهی ها می شود.
5 – شفافیت و عدم آلودگی آب : این فاکتورها تاثیر بسزایی در رشد و افزایش وزن کپور ماهیان دارند . زیرا در این حالت ماهیان قادرند درون آب را به وضوح دیده و غذای خود را بدست بیاورند . از طرفی در آب کدر نور به خوبی عبور نمی کند و رشد تولیدات بیولوژیک استخر مانند جلبکها با کندی روبرو می شود . این تولیدات به مرور در کف استخر جمع شده و با افزایش رسوبات باعث کاهش عمق مخزن و افزایش آسیبهای وارده به قسمت های حساس آبزی از جمله آب شش ها می شود .
6 – سختی آب : که بر اساس غلظت کربنات کلسیم تعیین می شود . در آبهای با سختی بالاتر تغییرات پی اچ آب کمتر است ، لذا مسمومیت ماهی با فلزاتی مثل سرب ، جیوه و آهن کاهش می یابد .
ویژگی های محل پرورش ماهی کپور
پس از بررسی و ذکر خصوصیات آب محل پرورش به ارایه نکاتی مربوط به انتخاب جایگاه مناسب برای پرورش ماهی کپور می پردازیم:
1 – محل پرورش ماهی کپور باید در منطقه ای باشد که پرورش دهنده در تامین آب مناسب و مورد نیاز با مشکل روبرو نشود ( مانند منابع آبی رودخانه ، چشمه ، قنات و چاه های کشاورزی ) ،
2 – وجود راه های مناسب برای حمل و نقل، خرید بچه ماهی و دسترسی به بازار فروش آن ها
3 – محل پرورش ماهی کپور نباید در معرض سیلاب ها باشد
4 – برق و تلفن باید در دسترس باشد
5 – در اطراف محل انتخابی برای استخر درخت یا فضای سبز باشد
6 – اطمینان از عدم آلودگی آب برای پرورش ماهی با انجام آزمایشات لازم قبل از ریختن ماهیان در مخرن وجود داشته باشد
7 – نباید بیش از ظرفیت استاندارد اقدام به ریختن بچه ماهی در آنها کرد ، زیرا سبب افزایش میزان مرگ و میر می شود
از ارکان مهمی که باید در پرورش متراکم ماهی در نظر داشت ، میزان تراکم ماهی در واحد سطح و نیز میزان دبی آب ورودی مورد نیاز براساس تراکم ماهی و دمای آّب است
چه تعداد ماهی کپور در مخزن آب می توان نگهداری کرد؟
شاخص تراکم، بیانگر حداکثر ظرفیت نگهداری ماهی در واحد حجمی مخزن است. میزان این شاخص با توجه به نیازهای رفتاری و زیستی ماهی تعیین می شود. با توجه به اندازه ماهی ( سانتی متر ) ، می توان میزان تراکم ماهی در مترمکعب را از معادله زیر بدست آورد:
طول ماهی ( سانتی متر ) ضرب در 2 = وزن توده ( کیلوگرم در متر مکعب ) .
عدد 2 ، ضریب ثابت تبدیل است.
میزان تراکم با توجه به اندازه های متخلف ماهی ، تغییر می کند . برای اطلاعات بیشتر لظفا مقاله پرورش و نگهداری ماهی در وان پلاستیکی و مخزن آب پلاستیکی را مطالعه فرمایید. در این مقاله به صورت تخصصی تری به این موضوع پرداختیم.
8- میزان جریان آب لازم : میزان جریان آب ورودی به مخازن پرورش ماهی در سیستم های متراکم ، همیشه تحت تاثیر عواملی مانند وزن توده زنده در آب مخزن ، اندازه ماهی ها ، دمای آب ، میزان ارتفاع محل از سطح دریا و نیز میزان حلالیت اکسیژن در آب می باشد .
مورد دیگری که در پرورش ماهی باید به ان توجه نمود ، بحث تغذیه ماهی کپور است :
حدود 60 درصد از هزینه های پرورش ماهیان کپور را بخش تغذیه تشکیل می دهد . هر بچه ماهی در طول روز به 10 گرم خوراک در شش وعده و با هدف پروار بندی به 2 وعده غذا نیاز دارد . جیره غذایی کپورماهیان به صورت تر ، مرطوب و خشک است ، که نوع خشک آن رایج ترین شکل می باشد .
هنگام ریختن ماهیان کپور در استخرها باید به سن و وزن آنها توچه نمود و ماهی های کم وزن و کم سن را از ماهیان درشت به صورت جداگانه پرورش داد .اینگونه می توان به شکلی راحت تر به توزیع بهتر خوراک در بین تمام ماهیان پرداخت .
در واقع در صورت هوادهی کافی آب چاه به کمک ایجاد جریانهای آبشاری به نحوی گه کازهای محلول از آب چاه خارج شود و اکسیژن کافی جایگزین گردد می توان در حین آبیاری زمینهای زراعی آب چاه را از وانهای شیلاتی نیز عبور داد و ضمن غنی سازی این آب با فضولات ماهی به پروزش ماهیان سرد آبی و گرم آبی نیز اقدام کرد. برای پرورش ماهیان گرم آبی مانند انواع کپور نیاز است تا آب چاه به دمای بالای بیست درجه برسد. ساده ترین راه هدایت آب چاه به استخرهای کم عمق است تا حین گرم شدن تبادل گاز نیز به صورت طبیعی انجام شود. در وانهایی که آب آنها به نحوی مرتبا جایگزین می شود می توان با تراکم بالایی اقدام به پروزش ماهی کرد. فقط باید مراقبت نمود تا ماهی ها علایم کمبود اکسیژن را نشان ندهند. اگر می خواهید از آب چاه استفاده کنید در صورت هوادهی کافی آب چاه ( ایجاد یک جریان آبشاری ) به نحوی گه کازهای محلول خارج شود و اکسیژن کافی جایگزین گردد می توان در حین آبیاری زمینهای زراعی آب چاه را از وانهای شیلاتی نیز عبور داد و ضمن غنی سازی آب با فضولات ماهی به پروزش ماهی نیز اقدام کرد. در وانهایی که آب آنها به نحوی مرتبا جایگزین می شود می توان با تراکم بالایی اقدام به پروزش ماهی کرد. فقط باید مراقبت نمود تا ماهی ها علایم کمبود اکسیژن را نشان ندهند. آب ورودی نیز بهتر است تلاطم کافی داخل وان ایجاد کند تا حین جریان فضولات ماهی وارد سیستم آبیاری زمین زراعی گردد.
و نکته بسیار مهم دیگر در مبحث تکثیر و پرورش آبزیان ، موضوع بیماری ها است . برای همین قبل از ریختن بچه ماهیان در استخر ، باید استخر را با آهک زنده و ضدعفونی کننده تمیز و گذاشت تا مدتی آفتاب بخورد و حسابی خشک و سفت شود . در ضمن قبل از ریختن بچه ماهیان در استخر ، بهتر است به مدت 5 تا 10 دقیقه در محلول آب نمک با غلظت استاندارد ضدعفونی شوند تا در صورت زخمی شدن بدن آنها با تور و … ، احتمال بروز بیماری ها کاهش یابد . در ضمن بهتر است مخزنی را انتخاب کرد که در قسمت زیرین آن دریچه ای برای تخلیه آب کهنه و فضولات تعبیه شده باشد . و بهتر است در مورد مسایل پاکی و یا آلودگی مخازن و ماهیان از مشاورت دامپزشکان هم بهره برد .
در صورت نیاز به تهیه مخازن آب و وان های شیلاتی برای پرورش ماهی کپور می توانید از مجموعه مخزن آب دات کام و محصولات مجتمع پلاستونیک استفاد نمایید. کلیه محصولات از بهترین متریال و مواد بهداشتی تولید شده و کلیه استانداردها و پروانه های بهداشتی را دارا می باشند. علاوه بر مخزن پلی اتیلن می توانید از وان های پلی اتیلنی تولید شده در مجتمع پلاستونیک نیز استفاده نمایید.
برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره و یا اطلاع از قیمت محصولات و شرایط خرید و ارسال می توانید به صفحه فروشگاه مخزن آب دات کام مراجعه و یا با شماره زیر تماس حاصل نمایید
02144548922
مخزن آب دات کام