استفاده از مخزن آب تنها برای مصارف خانگی محدود نمی شود و بسیاری از ادارات، بیمارستان ها، هتل ها و بسیاری از مشاغل به مخازن آب نیاز دارند . به همین دلیل تعیین حجم مخزن آب به یک شغل محدود نمی شود و می شود گفت که در هر ساختمان یا صنعتی که در آن آب مصرف می شود، نیاز به مخزن آب نیز حس می شود چرا که مخزن آب بهترین و مطمئن ترین راه برای ذخیره آب مصرفی است.
گستردگی موارد استفاده از مخزن آب پلی اتیلن باعث شده است که افراد در صنف های متنوعی به دنبال تعیین حجم مخزن آب مورد نیاز برای شغل خود باشند. متاسفانه بیشتر مقالات موجود در اینترنت به ارائه یک فرمول کلی بسنده کرده اند و آن فرمول را به تمامی مشاغل بسط می دهند. این در صورتی است که برای تعیین حجم تخصصی مرتبط با هر شغل یا مصرف، نیاز به نگاهی ریز بینانه تر و دقیق تر است. طبیعی است که در هر شغل میزان مشخصی از آب مصرف می شود و برای مثال مصرف میانگین 10 نفر تماشاگر در یک سینما با مصرف میانگین 10 دانش آموز در یک مدرسه با یکدیگر مساوی نیستند. ما در این نوشته ابتدا میزان مصرف آب در هر شغل یا مصرف بخصوص را گفته ایم و سپس بهترین حجم مخزن را با توجه به شغل ذکر شده آورده ایم.
فهرست مطالب
- بهترین جنس مخزن آب
- حجم مخزن آب برای آپارتمان
- حجم مخزن آب آتش نشانی
- جدول متوسط مصرف آب روزانه
- حجم مخزن مورد نیاز برای شغل من چقدر است؟
- مخزن تک لایه بخریم یا سه لایه؟
- آیا خرید مخزن کوچکتر یا بزرگتر مشکل ساز است؟
بهترین جنس مخزن آب کدام است؟
قبل از تعیین حجم مخزن، باید جنس بدنه آن را مشخص کنیم تا در زمان خرید سردرگم نباشیم و به اشتباه نیوفتیم. ممکن است که تمامی خریداران به دنبال ویژگی های مشترک نباشند و در حالی که برای یک خریدار حفظ کیفیت آب ذخیره شده اولویت اول است، برای خریدار دیگری راحت بودن جا به جایی مخزن اولویت برتر باشد.
اگر حفظ کیفیت ماده ذخیره شده، بهداشت و عدم رشد جلبک یا باکتری، سهولت نصب و جا به جایی مخزن، استفاده از آب ذخیره شده برای مصارف بهداشتی و آشامیدنی از اولویت های شماست آن وقت بدون شک مخزن پلی اتیلن بهترین گزینه است. اما چرا مخزن های فلزی و بتنی برای این اولویت ها مناسب نیستند؟ در این مخازن، خصوصا در صورت مجاورت مخزن با منبع نور طبیعی مانند نور خورشید و یا منبع نور مصنوعی مانند لامپ پارکینگ، جلبک و باکتری به راحتی رشد می کنند. از طرف دیگر مخزن فلزی به سرعت زنگ می زند و وزن بالایی هم دارد. همچنین مخزن بتنی توانایی بیرون نگه داشتن حشرات، شاخ و برگ یا دیگر عوامل خارجی را ندارد. به طور کلی استفاده از مخزن بتنی دیگر برای هیچ مصرفی پیشنهاد نمی شود و مخزن فلزی تنها در صورت ذخیره مواد نفتی و مشتقات آن پیشنهاد می شود. البته در این بین مخازن استینلس استیل هم نباید از قلم بیاندازیم که از لحاظ کیفی نمره بالایی دارند اما با توجه به قیمت بالا، جزو محصولاتی تخصصی به حساب می آیند که بیشتر در کارخانجات بزرگ برخی صنایع مورد استفاده قرار می گیرند.
توجیه اقتصادی
آخرین معیاری که باید قبل از خرید مخزن به آن توجه داشت، توجیه اقتصادی آن است. به زبان ساده تر باید دید که آیا محصول مد نظر، نسبت به مبلغی که برایش هزینه می کنید، طول عمر مفید خوبی دارد یا نه. در این باره هم باید گفت که مخازن پلی اتیلنی که از مواد اولیه خام تهیه شده باشند و در ساخت آن ها به هیچ عنوان از مواد بازیافتی استفاده نشده است، حرف اول را در این زمینه می زنند. مخزن پلی اتیلن در صورت خرید از شرکت معتبر و همچنین نصب اصولی، تا چند دهه عمر می کند و درگیر مشکلاتی نظیر زنگ زدگی، شکستگی و دیگر موارد نمی شود. برای تضمین این صحبت، محصولات شرکت پلاستونیک با 5 سال ضمانت تعویض و 10 سال خدمات پس از فروش ارائه شما عزیزان می شود.
حجم مخزن آب برای آپارتمان
مهم ترین عامل در تعیین حجم مخزن آب برای آپارتمان و دیگر ساختمان های مسکونی، تعداد نفرات استفاده کننده و سپس تعداد واحد های ساختمان است. طبق استاندارد های اعلامی شرکت آب و فاضلاب، برای هر نفر 50 لیتر و برای هر واحد باید 250 لیتر در نظر گرفت. برای مثال تعیین حجم مناسب مخزن برای یک ساختمان 5 طبقه که در هر طبقه 2 واحد سکونت دارند، اینگونه صورت می گیرد؛
تعداد کل واحد ها : 4 × 2 = 8
لیتراژ مورد نیاز ساکنین : لیتر 8 × 250 = 2000
البته در نظر داشته باشید که عدد 250 لیتر برای هر واحد، در صورتی است که متوسط اعضای خانواده 3 – 4 نفر در نظر گرفته شده است. بدیهی است که اگر تعداد ساکنین یک واحد بیشتر از 3 – 4 نفر باشد لیتراژ مورد نیاز آن واحد نیز افزایش و در صورت کمتر بودن تعداد ساکنین، کاهش پیدا کند.
همچنین حالت پیش فرض در این معادله عدم قطعی آب است، بنابر این اگرچه در محل سکونت شما قطعی آب زیاد اتفاق میافتد بهتر است برای داشتن ذخیره مناسب حتی در زمان قطعی آب، مخزن بزرگتری تهیه کنید. اینکه مخزن باید چقدر بزرگتر از حد استاندارد باشد، به دفعات و همچنین مدت زمان قطعی آب برمی گردد. به طور کلی اگر قطعی آب های طولانی مدت و پر تکرار دارید، حدودا 2 برابر حد استاندارد را در نظر بگیرید تا حتی در زمان قطعی آب نیز، برای مدت 24 ساعت به آب سالم و بهداشتی دسترسی داشته باشید.
حجم مخزن آب آتش نشانی
بیشتر آپارتمان های نوساز دارای سیستم اعلام و اطفاء حریق هستند و بسیاری از آپارتمان های قدیمی نیز این سیستم را به ساختمان خود اضافه می کنند چرا که سیستم اطفاء حریق این توانایی را دارد که به طرز چشمگیری جلوی خسارات مالی و جانی را بگیرد. این سیستم از اجزای گوناگونی مانند اسپرینکلر، شیر دروازه ای رزوه بلند، شیر یک طرفه و … تشکیل می شود اما تمامی اجزای سیستم بدون دسترسی به جریان مناسب و ثابت آب عملا بی مصرف هستند. بنابر این مخزن و پمپ نیز از اجزای جدا نشدنی این سیستم به حساب می آیند اما باید توجه داشت که مقدار آب در دسترس برای خاموش کردن آتش نیز اهمیت بالایی دارد. حجم قطعی و استاندارد مخزن آتش نشانی را کارشناسان آتش نشانی و یا مهندس ناظر ساختمان تعیین می کند چرا که هر شهر و هر ساختمان شرایط خاص خود را دارند.
با این وجود در ادامه 2 فرمول پر استفاده را آورده ایم تا بتوانید حجم حدودی مورد نیاز را تخمین بزنید.
فرمول اول تعیین حجم مخزن آتش نشانی :
حجم مورد نیاز = میزان دبی پمپ × تعداد جعبه های آتش نشانی (Fire box)
فرمول اول بسیار ساده است و تنها نیاز است که دو عدد را بدانید. عدد اول میزان دبی موتور پمپ است که معمولا بر روی پمپ حک می شود. عدد دوم نیز تعداد جعبه های آتش نشانی یا همان فایر باکس های درون ساختمان هستند که با یک شمارش ساده به دست می آیند.
فرمول دوم تعیین حجم مخزن آتش نشانی :
حجم مورد نیاز = تعداد جعبه های آتش نشانی × 74 × 15 × 50%
بصورت استاندارد هر جعبه آتش نشانی یا فایرباکس باید بتواند برای حداقل مدت زمان 15 دقیقه، 74 لیتر آب داشته باشد. همچنین تنها نصف جعبه ها بطور همزمان فعال محاسبه می شوند. مزیت بزرگ این فرمول این است که تمامی اعداد آن ثابت هستند و تنها نیاز است که تعداد جعبه ها را جایگزین کنیم. برای مثال ساختمانی که 10 جعبه آتش نشانی دارد :
تعداد جعبه های آتش نشانی × 74 × 15 × 50% = 10× 74 × 15 × 50% = 5550 لیتر. پس حداقل به یک مخزن 6000 لیتری نیاز است.
جدول متوسط مصرف آب روزانه
در جدول زیر متوسط مصرف آب روزانه در مشاغل گوناگون را مشاهده می کنید. اولین قدم در تعیین حجم مخزن مناسب، کسب اطلاع و آگاهی از میزان آب مصرفی است تا بتوانید متناسب با مصرف میانگین اقدام به انتخاب و خرید مخزن نمایید. فراموش نکنید که اعداد جدول تخمینی بوده و عوامل گوناگونی همچون دما، فصل، متوسط مصرف یک شهر و … بر این اعداد تاثیر بگذارند. ابتدا جدول را مطالعه کنید، سپس برای اطلاع از حجم مورد نیاز قسمت پایین جدول را بخوانید.
جدول 1- میانگین مصرف آب روزانه
340 – 450 لیتر برای هر تخت | بیمارستان |
300 – 700 لیتر برای هر اتاق (بسته به چند تخته بودن اتاق) | هتل |
45 لیتر برای هر کارمند | اداره |
70 لیتر | رستوران |
15 لیتر برای هر صندلی | سینما |
45 -130 لیتر برای هر دانش آموز | مدرسه |
لیتر برای هر صندلی 198 | آرایشگاه |
90 لیتر برای هر کارمند | کارخانه بدون حمام |
125 برای هر کارمند | کارخانه با حمام |
570 لیتر برای هر متر مربع | مرکز خرید |
45 لیتر برای هر راس | دامداری (گاو) |
56 لیتر برای هر راس | دامداری (گاو شیرده) |
7.5 برای هر راس | دامداری (بز) |
43 برای هر راس | دامداری (اسب) |
7.5 برای هر راس | دامداری (گوسفند) |
36 لیتر برای هر 100 مرغ | مرغداری |
65 لیتر برای هر 100 بوقلمون | مزرعه پرورش بوقلمون |
برای هر روز 30,000 لیتر | کارواش دستی بزرگ |
برای هر روز 12,000 لیتر | کارواش اتوماتیک بزرگ |
حجم مخزن مورد نیاز برای شغل من چیست؟
اگر شغل تان را در جدول بالا پیدا کرده باشید، حالا می دانید که در هر روز حدودی چند لیتر مصرف آب دارید. برای تعیین دقیق تر، می توانید یک روز مصرف آب خود را اندازه گیری کنید. پس از تعیین میزان مصرف، نوبت به تعیین حجم مورد نیاز می رسد.
به طور ایده آل مخزن آب شما، باید توانایی ذخیره نصف میزان مصرفی روزانه را داشته باشد. برای مثال یک اداره که 50 کارمند دارد را در نظر بگیرید. هر کارمند روزانه حدود 45 لیتر آب مصرف می کند، بنابر این مصرف کل اداره برابر است با 2250 لیتر (45 × 50). مخزن ایده آل برای این اداره، نصف میزان مصرف روزانه یعنی 1125 لیتر است و نزدیک ترین مخزن به این عدد که مخزن 1500 لیتری است برای چنین موقعیتی پیشنهاد می شود.
برای مشاهده لیست قیمت مخزن پلی اتیلنی و ابعاد آن ها کلیک کنید.
شما به کمک جدول بالا می توانید به راحتی حجم مورد نیاز خود را تعیین کنید. همچنین می توانید با مجموعه مخزن آب دات کام تماس بگیرید و از کارشناسان ما مشاوره رایگان دریافت کنید.
شماره تماس : 44548922-021
مخزن تک لایه بخریم یا سه لایه؟
به طور کلی اگر قصد تهیه مخزن پلی اتیلنی به منظور ذخیره سازی آب مصرفی داشته باشید، مخزن سه لایه بهترین گزینه است. اما دلیل این انتخاب چیست؟ آب داخل مخزن تک لایه در اثر تابش نور طبیعی مانند نور خورشید و یا نور مصنوعی مانند لامپ های پارکینگ، جلبک می زند. جلبک کیفیت و بهداشت آب را از بین می برد و از طرف دیگر می تواند باعث بروز گرفتگی در لوله های آب ساختمان شود. تنها در صورت اطمینان از تاریکی کامل در محل نصب مخزن می توانید از مخزن تک لایه هم برای ذخیره سازی آب استفاده کنید. اگرچه که با توجه به تفاوت قیمت بسیار کم میان مدل های تک لایه و سه لایه حتی در صورت تاریک بودن محل نصب نیز پیشنهاد کارشناسان مجموعه ما مخزن سه لایه است. مخزن سه لایه دارای یک لایه میانی مشکی رنگ است که از نفوذ نور به داخل مخزن جلوگیری می کند و به این شکل فضای مناسب برای رشد جلبک مهیا نمی شود. بنابراین پیشنهاد می کنیم برای حفظ سلامتی خود و خانواده عزیزتان از مخزن 3 لایه ضد جلبک استفاده فرمایید.
آیا خرید مخزن کوچکتر یا بزرگتر مشکل ساز است؟
اگر شما نیز با جستجوی عبارت ” تعیین حجم مخزن آب ” به این صفحه آمده اید، مطمئنا از اهمیت محاسبه اصولی حجم مخزن مطلع اید. اما امکان دارد این سوال پیش بیاید که خرید مخزن کوچکتر یا بزرگتر از حجم استاندارد مشکل ساز است یا خیر. مخزن کوچکتر در صورتی که هر واحد به طور نوبتی از آب استفاده کند مشکل ساز نیست اما بدیهی است که در واقعیت استفاده نوبتی واحد ها از آب مصرفی شدنی نیست. حتی در ساختمان های مسکونی کوچک مثلا 8 واحدی، مطمئنا چندین واحد به طور همزمان شیر های آب را باز می کنند و از آب استفاده می کنند. در چنین موقعیتی نصب مخزن کوچک تر باعث می شود تا واحد ها خصوصا در ساعات اوج مصرف با مشکلاتی از قبیل کم شدن فشار آب، بریده بریده خارج شدن آب از شیرآلات، عدم دسترسی به ذخیره آب مناسب و مکفی در مواقع قطعی آب مواجه شوند.
از سوی دیگر خرید مخزن بزرگتر از حجم استاندارد مشکلی بوجود نمی آورد اما ضروری هم نیست. تنها مزیت خرید و نصب مخزن بزرگ تر این است که در ساعات قطعی آب واحد ها به ذخیره بیشتری دسترسی دارند و برای ساعات طولانی تری می توانند از آب داخل مخزن استفاده کنند. همچنین کاهش فشار آب منطقه ای ( کاهش فشار آب در سیستم آبرسانی شهری منقطه شما ) نیز ساکنین را کمتر اذیت می کند چرا که مخزن در ساعات کم مصرف – شب تا صبح – به طور کامل پر می شود.
به طور کلی نصب مخزن بزرگتر را به افرادی که در محل سکونت شان با مشکلاتی مثل قطعی آب ساعتی و روزانه یا فشار کم آب مواجه هستند، پیشنهاد می دهیم چرا که مشکلات گفته شده با نصب مخزن بزرگتر به طرز چشمگیری بهبود می یابد.
محاسبه حجم مخزن ساختمان، آپارتمان و خانه
برای محاسبه حجم مخزن ساختمان، آپارتمان و خانه در قدم اول باید تعداد واحد ها و ساکنین را محاسبه کنیم. طبق استاندارد تعریف شده توسط شرکت و آب و فاضلاب یا آبفا، هر واحد با متوسط افراد 3 – 5 نفر به مخزن 250 لیتری نیاز دارد. در ادامه نیز تنها کافیست تا 250 لیتر را در تعداد واحد ها ضرب کنیم. برای مثال یک ساختمان مسکونی 10 واحدی، حداقل به یک مخزن 2500 لیتری نیاز دارد (250 × تعداد واحد ها).
محاسبه حجم مخزن ذخیره آب زمین کشاورزی و باغ
در تعیین حجم مناسب مخزن برای زمین کشاورزی و باغ باید چندین عامل و فاکتور را در نظر داشت؛ میانگین بارش، محصول کشت شده، شیوه آبیاری، دما، نوع خاک و غیره. از همین رو پیشنهاد می کنیم برای پیدا کردن مناسب ترین محصول برای زمین یا باغ خود، به این صفحه ” تعیین حجم مخزن ذخیره آب زمین کشاورزی و باغ / منبع آب برای باغ” بروید.
محاسبه حجم مخزن ذخیره آب بیمارستان
محاسبه حجم مخزن ذخیره آب بیمارستان بر اساس تعداد تخت ها صورت می گیرد. البته عوامل متعدد دیگری نیز در میزان مصرف آب هر بیمار تاثیر دارد؛ عواملی همچون تعداد تخت های بیمارستان، سن، جنسیت، نوع بیماری، شدت بیماری و تجهیزات بیمارستان . با تمام این اوصاف به ازای هر تخت باید 340 تا 400 لیتر آب در نظر گرفت.
محاسبه حجم مخزن ادارات و شرکت ها
محاسبه حجم مخزن ادارات و شرکت ها بر اساس تعداد کارمندان شاغل در آن محاسبه می شود. از آنجایی که کارمندان در محل کار حمام یا آشپزی نمی کنند، هر فرد متوسط مصرف کمتری نسبت به زمان حضور در خانه دارد. متوسط مصرف هر کارمند 40 – 45 لیتر است؛ مثلا یک اداره با 20 کارمند، حداقل به یک مخزن 900 لیتر نیاز دارد. (45 × تعداد کارمندان )