بروزرسانی:یکشنبه, ۱۸ آذر , ۱۴۰۳

استفاده از مخزن آب بدون پمپ (حل مشکل آب در زمان قطعی برق!)

مخزن آب بدون پمپ

   استفاده از مخزن آب بدون پمپ در مناطقی که با مشکل قطع مکرر جریان برق مواجه هستند یک موضوع مهمی است. طبق پیشبینی ها این موضوع در تابستان پیشرو به یک بحران دائمی برای خانوارهای شهری در کلانشهر ها بدل خواهد شد. در واقع اگر تاکنون با مشکل کم آبی در تابستان مواجه بودیم، از این به بعد با مشکل بی آبی به دلیل قطعی برق و از کار افتادن پمپ آب مواجه خواهیم بود.

   با توجه به معضل قطع برق در تابستان به همه عزیزان پیشنهاد می کنیم علاوه بر نصب مخزن و پمپ در اتاق تاسیسات یا پارکینگ ، حنما مخزنی با حجم مناسب در پشت بام نصب نمایید. به کمک تکنیک جریان ونتوری در اتصال مخزن پشت بام به لوله خارج شده از پمپ همیشه می توانید بخشی از آب مصرفی را از مخزن پشت بام تامین کنید تا آب داخل آن در جریان باشد و مرتبا تازه شود. در ادامه روش استفاده از مخزن آب بدون پمپ را معرفی می کنیم.

چگونه از مخزن آب بدون پمپ آب استفاده کنیم؟

یک ضرب المثل معروف می گوید آب که سربالا برود قورباغه ابوعطا می خواند. در واقع این ضرب المثل بیانگر این است که آب به خودی خود نمی تواند به ارتفاع بالاتری حرکت کند. همه می دانیم آب داخل مخزن دخیره را بدون پمپاژ، فقط می توانیم به کمک لوله کشی به مناطقی برسانیم که در ارتفاع پایینتری قرار دارند. حالا هر چه منبع آب در ارتفاع بالاتری نسبت به شیرهای آب یا خروجی ها قرار داشته باشد، به واسطه فشار ناشی از ثقل یا نیروی جاذبه زمین، آب خروجی نیز پر فشار تر خواهد بود.

اگر بخواهیم به این پدیده کمی علمی تر نگاه کنیم یا با زبان مهندسی آن را بیان کنیم باید بگوییم به ازای هر 10 متر اختلاف ارتفاع ، معادل یک بار (BAR) یا 14.5 پی اس آی و یا تقریبا یک اتمسفر یا صد هزار پاسکال فشار ایجاد می شود. اگر به تجهیزات آبرسانی منزل یا ساختمانتان و یا تجهیزاتی مثل آبگرم کن و یا پکیج های آب گرم نیز نگاهی بیاندازید درجه هایی را مشاهده می کنید که بر روی آنها عبارت های BAR و یا PSI درج شده است .

نصب مخزن و پمپ آب
نصب مخزن و پمپ آب راه حل اصولی بهبود و افزایش فشار آب است.

یکی از اقدامات نادرستی که در گذشته انجام میشد ولی امروزه کمتر شاهد آن هستیم اتصال مستقیم پمپ آب به لوله کشی آب شهری است. اگر برخلاف رویه قانونی ، پمپ را به تنهایی نصب کنیم علاوه بر به خظر انداختن بهداشت خود و عزیزانمان ، با آب بهای چند برابری و یا جریمه های سنگین مواجه خواهیم شد. به همین دلایل ما بین کنتور و پمپ از مخزن ذخیره ، با حجم کافی استفاده می کنیم. در تهران فعلا به ازای هر نفر 50 تا 75 لیتر، طبعا هرچه زمان قطعی و افت فشار آب بیشتر شود، آب ذخیره بیشتری باید در نظر بگیریم.

بیشتر بخوانید : غیر قانونی بودن نصب مستقیم پمپ بر روي کنتور و يا شبکه توزيع آب

نصب مخزن ذخیره آب هوایی (مناسب برای زمان هایی که برق قطع می باشد)

در صورتی که فشار آب شبکه شهری برای انتقال آب به منبع هوایی کفایت کند ، برای تامین و انتقال آب با فشار کافی بدون استفاده از پمپ می توان  مخزن را در ارتفاع مناسب نصب نمایید تا با کمک نیروی جاذبه فشار کافی برای انتقال آب فراهم شود. در ادامه روش نصب مخزن ذخیره آب بدون پمپ بیان شده است.

نصب مخزن آب هوایی روی پشت بام بدون پمپ و مخزن تحت فشار و … :

تنها در صورتی که مخزن حداقل پنج متر، مرتفع تر از پشت بام ( مخزن هوایی روی پشت بام ) قرار داشته باشد و حجم آن برای مثلا 24 ساعت کفایت کند ، می توان از تاسیسات پر هزینه پمپ و مخزن تحت فشار و …. صرف نظر کرد. اما حداقل در ساعاتی از شبانه روز ، فشار آب کافی در شبکه آبررسانی شهری باید وجود داشته باشد تا آن مخزنهای هوایی نصب شده در پشت بام ها، پر گردد.

استفاده از مخزن آب بدون پمپ آب

لازم به ذکر است برای زمانهای طولانی از این روش برای آبرسانی به ساختمانها مورد استفاده قرار می گرفت وحتی در شهرهایی مانند نیویورک در آمریکا نیز هنوز رایج بوده و مورد استفاده قرار می گیرند.

بیشتر بخوانید : راه حل جایگزین استفاده از مخزن تحت فشار

چگونه می توان مانع از قطع آب در ساختمان هنگام قطع برق شد؟

یکی از نگرانی هایی که مشتریان بابت پمپ آب دارند از کار افتادن پمپ در هنگام قطع برق در فصول گرم سال است که سبب عدم کارکرد پمپ وقطع آب ساختمان می گردد . معمولا برای کاهش این نگرانی دو راه حل مورد توجه قرار می گیرد.

اول یک مسیر لوله کشی بای پس یا کنار گذر است به گونه ای که آب بدون عبور از مخزن و پمپ مستقیما به شبکه لوله کشی ساختمان وصل می شود. به کمک شیرهای یکطرفه یا با باز و بست شیرها هنگام قطعی برق، آب با فشار طبیعی شبکه شهری از کنتور به لوله های ساختمان وارد می شود و اگر آب قطع یا خیلی کم فشار نباشد، می توان حداقل در طبقات پایین از آب لوله کشی بهرمند شد.

راه حل دوم نصب یک مخزن ذخیره دیگر، در پشت بام است. این مخزن دارای ورودی+فلوتر و خروجی که هم ورودی و هم خروجی به کمک یک شیر یکطرفه است که به بک لوله آب وصل می شوند . در صورت قطع برق ، آب داخل منبع به کمک فشار ثقلی وارد شبکه آبررسانی ساختمان می گردد. اگر قطع برق، هر روزه نباشد و آب داخل منبع برای مدت طولانی مصرف نشده باشد ، بهتر است در ابتدای فصول گرم که قطعی هر روزه اتفاق می افتد آب مخزن را جایگزین کرد.

بیشتر بخوانید : نصب پمپ آب و مخزن ذخیره

اگر هنوز اقدام به نصب مخزن آب برای خانه یا ساختمانتان نکرده اید می توانید به ساده ترین روش ممکن و از طریق فروشگاه مخزن آب دات کام اقدام به این کار نمایید.

3 thoughts on “استفاده از مخزن آب بدون پمپ (حل مشکل آب در زمان قطعی برق!)

  1. داود میگوید:

    سلام . جهت نصب یک منبع پلاستیکی ۱۲۰ لیتری در ارتفاع دو متر بالاتر از شیر مصرف کننده ؛ ورودی اصلی را با یک سه راهی و یک شیر یک طرفه به ورودی منبع وصل کردم . منبع فلوتر دارد . خروجی منبع را با یک شیر یک طرفه و یک سه راهی دیگر دوباره به ورودی اصلی آب وصل کردم . آیا با افت فشار آب اصلی ، آب منبع به صورت خودکار وارد مدار می شود ؟ آیا بدون فلوتر ؛ بدنه منبع ۱۲۰ لیتری پلاشتیکی پاره می شود ؟ لطفا راهنمایی فرمایید . متشکرم .

  2. محمدرضا میگوید:

    سلام وقت بخیر
    ممنون از شما. پیشنهاد شما را به بخش تولید محتوا ارجاع میدیم تا در آینده نزدیک نمای شماتیک یا اینفوگرافی ای برای این مقاله تهیه و درج شود

  3. ناشناس میگوید:

    درود
    بجای این همه توضیحات یک نمای شماتیک یا دیاگرام از لوله کشی را نمایش میدادید خیلی بهتر بود!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *