بروزرسانی:شنبه, ۳۱ شهریور , ۱۴۰۳

پایتخت آب ایران نیز از کم آبی رنج می برد

به گزارش مهر ، و به نقل از تابناک استان چهار محال و بختیاری که  دارای منابع غنی آبهای سطحی(در حدود ۱۰ درصد آب کشور) است، بیش از ۹۵ درصد آب شهری و روستایی در استان چهارمحال و بختیاری از منابع آب زیر زمینی تامین می شود.این امر موجب شده تا سطح آب های زیر زمینی این استان کاهش محسوسی پیدا کرده و بسیاری از روستاهای این استان با مشکل کم آبی دست وپنجه نرم کنند.

استان چهارمحال و بختیاری به واسطه بارشهای قابل توجه از استانهای آبخیز کشور به شمار می رود که هم اکنون آب شرب و صنعت بسیاری از استانهای کشور از جمله اصفهان، خوزستان و یزد را تامین می کند.

بسیاری از آب این استان به صورت جاری از طریق رودخانه ها از استان خارج می شود و در استانهای همسایه صرف آب شرب و کشاورزی و صنعت می شود.

با وجود اینکه این استان دارای منابع آب قابل توجه است اما بسیاری از روستاهای استان چهارمحال و بختیاری آب شرب برای خوردن ندارند.

بسیاری از مزارع کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری به واسطه نبود آب از زیر کشت خارج شده اند و به بوته زار تبدیل شده است.

از طرفی به دلیل برداشت بی رویه از این منابع، متاسفانه بیلان آب بسیاری از آبخوانهای زیرزمینی منفی شده و مهمترین دشتهای استان شامل دشتهای شهرکرد، بروجن، فرادنبه، سفید دشت و خانمیرزا ممنوعه بحرانی هستند.

کاهش سه درصدی بارندگی نسبت به سال زراعی کامل

مدیر کل هواشناسی استان چهارمحال و بختیاری در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: بارش ها طی سال های گذشته در استان چهارمحال و بختیاری بسیار کم شده است و ضرورت دارد که توجه بسیار زیادی به مدیریت مصرف آب شود.

مهرداد قطره سامانی بیان کرد: در سال زراعی جاری بارش ها نسبتا خوب بوده است اما جبران کم بارشی ها و کمبود ذخایر آب را نکرده است و همچنان این استان نیازمند بارش و مصرف بهینه آب است.

وی گفت: میانگین وزنی بارندگی سال زراعی جاری استان به میزان ۵۸۲ میلیمتر است که نسبت به میانگین بلند مدت دوره مشابه سه درصد کاهش یافته است ونسبت به میانگین سال زراعی کامل سه درصد کاهش بارندگی داریم.مدیر کل هواشناسی استان چهارمحال و بختیاری ادامه داد: سال گذشته(سال زراعی ۹۲ -۹۳) میانگین وزنی بارش حدود ۴۸۷ میلی متر بود که بارش بسیار کمی در استان داشتیم.

وی تاکید کرد: در سال زراعی جاری که سه ماه دیگر تا پایان آن باقی مانده است، میانگین وزنی بارش در این استان حدود ۵۸۲ میلیمتر بوده است که با وجود اینکه سه ماه دیگر تا پایان سال زراعی باقی مانده است از سال گذشته بیشتر بوده است.

قطره سامانی ادامه داد: طی برسی سه سال زراعی ۹۱ -۹۲ و ۹۲ -۹۳ و ۹۳ -۹۴ متوجه می شویم که بیشترین بارش در این سه سال متعلق به کوهرنگ بوده است و کمترین بارش متعلق به بروجن و فرخ شهر بوده است.

مدیر کل هواشناسی استان چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: همچنان باید به مدیرت مصرف آب در استان توجه شود و در راستای استفاده بهینه از آب تلاش کرد.

حدود ۴۰ درصد از منابع آب زیر زمینی استان دچار نقصان است

مدیر عامل آب منطقه ای استان چهارمحال و بختیاری نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه مشکلات کمبود آب در استان همچنان وجود دارد، تاکید کرد: طی کاهش بارش ها در استان و خشکسالی های اخیر بسیاری از چشمه ها و قنات ها و چاه های آب این استان خشک شده است.

حسین صمدی بروجنی تاکید کرد: در حدود ۴۰ درصد از منابع آب زیر زمینی استان دچار نقصان است و سطح آب های زیر زمینی در این استان پایین آمده است.

وی گفت: طی سال های گذشته حدود بیش از ۴۰۰ قنات خشک شده است و حدود بیش از ۶۰۰ چشمه این استان خشک شده است.مدیر عامل آب منطقه ای استان چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: کاهش بارش و خشکسالی از طرفی و برداشت های آب از منابع زیر زمینی تاثیر بالایی در خشک شدن چشمه ها و قنات های این استان داشته است.

وی اذعان داشت: در سطح استان ۱۰ دشت داریم که چهار دشت به علت کاهش بارش و کاهش آب منابع زیر زمینی بحرانی شده اند و بسیاری از دشت های دیگر استان برای ارائه مجوز برداشت آب نیز ممنوعه شده اند.

مدیر عامل آب منطقه ای استان چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: باید در راستای جلوگیری از بحران آب به صرفه جویی مصرف آب توجه کرد و با توجه به اینکه میزان بسیار زیادی از آب منابع زیرزمینی در حوزه کشاورزی در این استان مصرف می شود باید به سمت استفاده از روش های نوین آبیاری رفت و از نحوه آبیاری غرقابی پرهیز کرد.

حسین صمدی گفت: هم اکنون استفاده از روش های نوین آبیاری نقش مهمی در کاهش مصرف آب دارد و هزینه ها را نیز کاهش می دهد که کشاورزان باید به این امر توجه کنند.

لردگان مهترین منطقه چهارمحال و بختیاری که با مشکلات آب دست و پنجه نرم می کند

یکی از مهمترین مناطق استان چهارمحال و بختیاری که روستاهای آن با مشکل کمبود آب و خشک شدن چشمه ها و قنات ها روبرو شده است شهرستان لردگان است. هم اکنون بسیاری از روستاهای این منطقه دچار بحران کم آبی هستند و طی برسی ها کمبود آب، نقش مهمی در مهاجرت روستائیان این منطقه داشته است.

فرماندار لردگان در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: حدود ۷۰ روستا در این شهرستان مشکل کمبود آب دارند که از این میان وضعیت ۵۰ روستا حادتر است.ابوالقاسم کریمی بیان کرد: شهرستان لردگان بیشترین روستاهای استان چهارمحال و بختیاری را در خود جای داده است و آب و هوای این منطقه نسبت به دیگر مناطق استان خشک تر است.

وی تاکید کرد: کمبود آب و خشکسالی در این منطقه مشکلات بسیاری را برای مردم روستاها ایجاد کرده است که مهاجرت از روستاها وحاشیه نشینی را سبب شده است.

وی با بیان اینکه منابع تامین اب بسیاری از روستاهای این منطقه خشک شده است، بیان کرد: هم اکنون بسیاری از روستاهای این منطقه آبرسانی سیار می شوند.

فرماندار لردگان گفت: دولت طی سال های فعالیت خود توانسته با بازسازی و تجهیز شبکه آبرسانی مشکلات آب بسیاری از روستاهای منطقه را حل کند.

کمبود آب و صادر نشدن مجوز حفر چاه سدی در جلوی توسعه کشاورزی در استان

برسی ها نشان می دهد کاهش بارش و کم شدن ذخایر آب و ممنوعه شدن ارائه مجوز بر داشت آب به صورت چاه به عنوان عاملی جلوی توسعه کشاورزی در این استان را گرفته است.

یکی از کارشناسان حوزه کشاورزی در خصوص ارائه مجوز برای ساخت یک واحد اشتغالزا در حوزه کشاورزی مانند پرورش قارچ، پرورش گاو و… و. به خبرنگار مهر گفت: در حال حاضر در استان چهارمحال و بختیاری داشتن زمین کشاورزی برای احداث یک واحد صنعتی مانند پرورش گاو شیری، پرورش قارچ، گلخانه و… به اولویت دوم رسیده است و اولویت اول تامین آب است.

رشید شاهرخ گفت: هنگامی که یک متقاضی به ادارات مربوطه(جهاد کشاورزی و نظام مهندسی کشاورزی) برای احداث یک واحد تولیدی کشاورزی مراجعه می کند باید اول محل تامین آب را مشخص کند تا مجوزات بعدی برای او صادر شود.

وی گفت: ندادن مجوز حفر چاه برای تامین آب یک واحد تولیدی کشاورزی موجب شده است که بسیاری از متقاضی های احداث واحد های کشاورزی در گام اول با شکست مواجه شوند و به دنبال شغل و کار دیگر بروند.

وی تاکید کرد: مسئولان باید در این خصوص چاره اندیشی کنند و در راستای ایجاد اشتغال و توسعه کشاورزی، زمینه تامین آب برای احداث واحد های تولیدی کشاورزی را فراهم کنند

منبع: تابناک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *