بروزرسانی:سه شنبه, ۲۰ شهریور , ۱۴۰۳

کاربرد مخازن و وانهای پلی اتیلن در آکواپونیک

وان مخزن گرد با شاسی حفاظ فلزی

   یکی از نیازهای روز افزون صنعت شیلات استفاده از انواع مخازن، وان ها و ظروف پلی اتیلنی روباز است. از این مخازن روباز برای تولید ماهی و دیگر آبزیان استفاده می شود. در برخی مراکز آب چاه که برای کشاورزی استفاده می شود، قبل از ورود به مزارع پس از هوادهی داخل این وان ها و محازن روباز پرورش ماهی وارد می شوذ. در روش های نوین که بهره وری بالایی در مصرف آب دارند، در یک سیستم بسته آب پس از تصفیه مجددا وارد حوضچه های پرورش ماهی می شود. در مواردی با هوادهی با اکسیژن، با خلوص بسیار بالا، آبزیان را با تراکم بسیار بالایی نیز رشد می دهند. ذیلا به عنوان مثال به توضیح روش آکواپونیک می پردازیم:

کاربرد مخازن پلی اتیلن در آکواپونیک

  ذیلا یکی از تکنیکهای روش “Aquaponics” آکواپونیک را برای شما شرح خواهیم داد. در این تکنیک گیاهان را به روش کشت هیدروپونیک و به کمک آب برگشتی از وان های پرورش ماهی رشد می دهند. به عبارت دیگر کشاورزی را با کشت ماهی یا آبزی پروری ترکیب می کنند. این شیوه به صورت سنتی در شرق آسیا و در مزارع برنج، هزاران سال قدمت دارد. به عنوان مثال در چین در مرازع کشت برنج انواع کپور ماهیان مانند ماهی کوی را در طول فصل کشت برنج پرورش می دادند. در بسیاری موارد این مساله همزمان با پرورش اردک نیز همراه می شد. اردک ها تغذیه دستی می شدند و فضولات آنها مستقیم و غیر مستقیم به مصرف ماهی ها می رسید. همچنین باقیمانده فضولات به کمک میکروارگانیسمها موچب غنی تر شدن بستر کشت برنج می شد.  به این ترتیب محصول برنج بیشتر و با کیفیت تری به عمل می آمد. در نهایت با تولید همزمان برنج و انواع گوشت سبد غذایی خانوار نیز تکمیل می شد. نکته جالب اینجاست که همه این ها بدون کوچکترین آلودگی زیست محیطی انجام می شود.

  همانگونه که عنوان شد روش کشت aquaponics ایده ای است بر گرفته از روش کهن آسیایی. امروزه در محیط های گلخانه ای فضولات ماهی به کمک انواعی مناسب از کرم خاکی و میکروارگانیسمها به عناصر ساده تر تجزیه شده و محصول تولید شده به عنوان کود و به روش کشت هیدروپونیک مورد استفاده گیاهان گلخانه ای قرار می گیرد.

  در فرآیند تصفیه فضولات ماهی ها، مواد جامد نیز توسط کرم ها خورده شده و باکتری ها نیز آمونیاک دفعی را به نیترات تبدیل می کنند. در نهایت، گیاهان ضمن تغذیه از کود تولید شده، باعث تصفیه آب نیز می شوند. این آب پس از فرآیندهای گندزدایی ( مانند تابش UV خورشید ) مجددا وارد حوضچه پرورش ماهی وارد می شود و این چرخه تداوم می یابد.

چرخه آکواپونیک

 صرفه جویی چشمگیر مصرف آب در روش آکواپونیک

  این روش کشت نوین باعث صرفه جویی باورنکردنی در آب مصرفی و کاهش چشمگیر هزینه تصفیه آب در سیستم های بسته پرورش ماهی می گردد. به عنوان مثال در پروژه ای با 12000 لیتر آب در گردش سالیانه فقط 2000 لیتر دور ریز آب وحود خواهد داشت. تولید همزمان محصولات کشاورزی گلخانه ای و گوشت ارزشمند انواع آبزیانی مانند ماهی کپور (یا تولید همزمان قزل آلا و انواع کپور ماهیان) از مزایای با ارزش روش کشت آکواپونیک است.

بکارگیری مخازن عمودی پلی اتیلن در ایجاد حوضچه های پرورش ماهی

   از مخازن عمودی پلاستونیک با شاسی که کلگی آنها برش خورده است، به عنوان حوضچه پرورش ماهی استفاده کرد. آب حاوی فضولات به بستر حاوی کرم ها و میکرو ارگانیسم ها وارد می شود. این بستر می تواند همان بستر کشت هیدروپونیک گیاهان نیز باشد. آمونیاک دفعی ماهیان نیز با کمک باکتری ها تبدیل به نیتریت و در نهایت نیترات شده و به وسیله ریشه گیاهان جدب می شود و درات معلق نیز توسط بستر کشت از آب جدا شده و غذای کرم ها می شود. در نهایت دفعیات کرم ها نیز به همین ترتیب توسط باکتری ها تجزیه شده و توسط ریشه گیاهان جذب می شود. می توانید برای کسب اطلاعات تکمیلی در رابطه با پرورش ماهی در مخازن پلی اتلینی، این مقاله را مطالعه کنید (پرورش ماهی با استفاده از مخزن آب).

 

 

  به عنوان مثال در یک پروژه آکواپونیک از مخازن عمودی 6000 لیتری و 1500 لیتری قیفی به عنوان وان استفاده می شود. قسمت بالای مخازن در آن ها برش می خورد و به کمک شاسی و پایه، مخازن در داخل فضای گلخانه نصب می شوند. این مخازن به کمک لوله کشی و پمپ به بستر کشت هیدورپونیک متصل می شوند و در نهایت آب برگشتی بعد از تابش یو وی (UV) تصفیه شده و مجددا همراه با هوادهی وارد مخازن 6000 لیتری و 1500 لیتری می شود. البته اندک مواد معدنی مورد نیاز گیاهان که در فضولات ماهی وجود ندارد، به صورت کودهای میکرو داخل آب تزریق می شود.

2 thoughts on “کاربرد مخازن و وانهای پلی اتیلن در آکواپونیک

  1. حسینی میگوید:

    سلام
    لطفا ابعاد
    و
    ظرفیت
    مخزن استوانه ای روباز پلی اتیلن حفاظ دار پروش ماهی را بفرمائئد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *