بروزرسانی:یکشنبه, ۱۸ آذر , ۱۴۰۳

چگونه در تابستان مخزن آب را خنک و در زمستان گرم نگه داریم؟

مخزن آب خنک کاهش دما

چگونه مخزن آب را در تابستان خنک و در زمستان گرم نگه داریم؟ خنگ نگه داشتن آب و کاهش دمای درون مخازن آب پلی اتیلن و پلاستیکی چگونه انجام می شود؟ عایق بندی مخزن آب چگونه انجام می شود؟ برای عایق کاری مخازن پلی اتیلن از چه لوازمی استفاده کنیم؟  اگر به دنبال پاسخ این سوالات هستید ما در این مقاله روش های ساده برای خنک نگهداشتن مخزن آب و به طور ویژه مخازن آب پلی اتیلن و پلاستیکی را شرح داده ایم.

در مناطق بسیار گرم کشورمان در صورت نصب مخزن آب بر روی پشت بام و یا فضای بازی که در معرض تابش شدید نور خورشید واقع شده است امکان افزایش دما و گرم شدن بیش از حد آب درون مخزن، منبع یا تانکر آب وجود خواهد داشت. از طرف دیگر در زمستان ها نیز سرما و یخبندان می تواند دمای آب درون مخزن آب را به شدت کاهش بدهد. به همین دلیل عایق بندی تانکر آب چه در زمستان و چه در تابستان اهمیت دارد.

تا پیش از ورود و تولید مخازن پلی اتیلن در ایران عمدتاً از مخازن فلزی استفاده می شد که به شدت آب درون آن به دلیل تابش نور خورشید و گرمای هوا  گرم می شد و شرایط نا مطلوبی را ایجاد می کرد. در زمستان ها نیز مخازن آب فلزی به سرعت شروع به یخ زدگی می کردند و جریان آب درون آن ها قطع می شد. به همین دلیل در بسیاری از مناطق سردسیر و یا گرم سیر،مخازن فلزی بدون لایه های عایق بندی عملاً کاربری مناسبی تخواهند داشت.

مخازن پلی اتیلن در برابر تغییرات دما مقاومت بیشتری دارند

با تولید و ورود مخازن آب پلی اتیلن به بازار ایران این موضوع در بسیاری از مناطق کشورمان تا حدود بسیاری مرتفع شده است ولی با این وجود همچنان ممکن است برخی از هموطنانمان در شهرهای بسیار گرم کشورمان همچون آبادان، خرمشهر، اهواز و … و یا شهرهای سردسیر مثل اردبیل، زنجان، سنندج و … با این مشکل مواجه شوند و به دنبال روش هایی برای کاهش دمای آب و مخزن آب در تابستان و افزایش دما در زمستان هستند.

  ارائه راهکارهایی جهت جلوگیری از گرم شدن و سردشدن بیش از حد آب درون مخزن آب برای این دسته از هموطنانمان می تواند مفید باشد. به همین دلیل در این مقاله چند راهکار ساده برای جلوگیری از گرم شدن آب درون مخازن آب علی الخصوص مخازن آب پلی اتیلنی را بیان خواهیم کرد.

روش های پیشگیری از گرم شدن و کاهش دمای مخازن آب

نصب سایه بان بر روی مخزن آب

 اصلی ترین و ساده ترین راه حل جلوگیری از داغ شدن و یا گرم شدن بیش از حد آب درون مخازن آب استفاده از سایبان است. با این کار به میزان قابل توجهی می توان آب درون مخزن را خنک داشت.

خنک نگهداشتن مخزن آب
قرار گیری مخزن آب به دور از نور مستقیم خورشید علاوه بر اینکه آب درون آن خنک تر خواهد ماند طول عمر مخزن را نیز افزایش خواهد داد

به عنوان مثال در تصویر بالا که توسط دوربین حرارتی گرفته شده است اختلاف دما در زیر سایه درختان نسبت به سایر قسمت ها که دربرابر نور مستقیم خورشید قرار گرفته اند کاملاً مشخص شده و بیان گر این است که به مراتب دمای پایین تری دارد و درواقع خنک تر است به همین دلیل نصب مخزن آب در زیر هر نوع سایه ای حتی سایه درختان نیز می تواند باعث خنک ماندن آب درون آن شود.

در صورتی که به جز پشت بام، فضای کافی برای نصب مخزن آب ندارید و می خواهید مخزن آب ساختمان خود را در زیر سایه بان و بدور از نور خورشید نصب نمایید پیشنهاد می کنیم حتماً نگاهی به صفحه مخازن آسان رو مخزن آب دات کام نیز بیندازید. زیرا این مخازن به دلیل باریک بودن و ابعاد خاصی که دارند در بسیاری از فضاهای داخلی ساختمان اعم از پارکینگ، لابی و … قابل نصب هست. استفاده از مخازن آسانرو در این فضاها تاثیر بسزایی در خنک ماندن مخزن در فصول گرم سال خواهد داشت.

جلوگیری از ساکن ماندن آب درون مخزن

یک راه غیر معقول و البته پر هزینه نیز این است که در فواصل زمانی معینی اقدام به خارج کردن و جایگزینی آب درون مخزن نمود. بطبع این کار هزینه بر بوده و ممکن است به هدر رفت آب منجر شود. ضمن اینکه این روش در صورتی جواب خواهد داد که آب ورودی از لوله ها ورودی نیز گرم نباشد به همین دلیل این روش چندان عقلانی نمی باشد و فقط در کوتاه مدت شاید جواب بدهد.

عایق بندی مخزن آب

یک روش ابتکاری جهت جلوگیری از داغی و گرمی بیش از حد مخزن آب که مدتی است در کشور هندوستان با استقبال مواجه شده را در ادامه معرفی می کنیم.

مواد مورد نیاز برای عایق بندی مخزن 1000 لیتری جهت جلوگیری از گرم شدن آب:

  • 3 الی 4 کیلوگرم کربنات کلسیم  پودر شده ( گچ فرنگی یا پودر سنگ آهک)
  • دو کیلو گرم چسب سفید یا چسب چوب
  • یک قلم مو متوسط
  • یک سطل پلاستیکی

شما می توانید بسته به حجم مخزن خود مواد مورد نیاز را کم و زیاد نمایید. تمامی این مواد به راحتی در هر فروشگاه رنگ و ابزاری قابل تهیه است.

روال کار بسیار ساده است. ابتدا کلسیم کربنات را درون سطل پلاستیکی ریخته و سپس به مقدار لازم درون آن آب ریخته و هم بزنید. در ادامه ممکن است توده هایی کلوخ شکل به وجود آیند ولی با هم زدن به شکل خمیری یکنواخت در می آید. سپس حدود 1.5 کیلو گرم چسب به آن اضافه کنید و مجدداً هم بزنید. 5 دقیقه بعد ماده ی عایق بندی شما آماده است.

  اکنون با استفاده از قلمو ماده ی آماده شده را به صورت یکنواخت بر روی تمامی قسمت های بدنه مخزن و محل اتصالات بمالید. در صورت امکان این کار را بر روی لوله های ورودی و خروجی ای که در معرض تابش نور خورشید هستند نیز تکرار نمایید. در غیر این صورت ممکن است آب درون لوله ها گرم شده و نتوانید به خوبی از افزایش دمای آب مخزن جلوگیری به عمل آورید.بهتر است این کارها در صبح انجام شود تا در هنگام غروب خورشید به طور کامل خشک شوند.

نتیجه آزمایش:

بنا بر نتایج بدست آمده با این کار دمای آب درون مخزن، از اول صبح تا ساعت 2 بعد از ظهر بدون هیچگونه تغییر محسوسی ثابت باقی مانده است.  پس از اندازه گیری دمای آب درون مخزن در ساعت 5 بعد از ظهر تنها شاهد افزایش دمای 2 الی 3 درجه ای آب خواهیم بود. این آزمایش در حالی انجام شد که در روز انجام آزمایش حداکثر دمای محیط 42 درجه سانتی گراد اعلام شده بود.

همچنین نیاز است تا روز بعد از انجام عایق بندی مابقی مواد اولیه که شامل 1 کیلوگرم کلسیم کربنات پودر شده به همراه 500 گرم چسب سفید را مجدداً مخلوط کرده و همان اقدامات روز قبل را برای عایق بندی مخزن استفاده نمایید.

بنا بر مطلب عنوان شده طول عمر این عایق بندی در صورتی که هیچگونه بارندگی ای وجود نداشته باشد تا 3 الی 4 ماه خواهد بود. این کار را می توانید در بازه های زمانی 3 الی 4 ماهه تکرار کرد.

لازم به ذکر است روش شماره 3 که در این مقاله معرفی شده است، توسط ما مورد آزمایش قرار نگرفته و نمی توان 100 درصد آنرا تایید کرد. به همین دلیل مسئولیتی در قبال آن نخواهیم داشت. ما صرفاً اقدام به ترجمه مقاله با توجه به منبع زیر نموده ایم ولی با این حال به نظر میرسد روش عنوان شده کارایی لازم را داشته باشد. در صورتی که شما از این روش استفاده کرده اید خوضحال خواهیم شد نتایج بدست آمده را با ما و بازدید کنندگان گرامی به اشتراک بگذارید.

به نظر شما چه راه حل های دیگری می توان جهت جلوگیری از گرمی بیش از حد مخازن آب به کار بست؟ خوشحال خواهیم شد تا نظرتان را در انتهای همین مقاله با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید.

منبع: https://dengarden.com/home-improvement/How-to-keep-your-water-tank-cool-in-summer

 

 

3 thoughts on “چگونه در تابستان مخزن آب را خنک و در زمستان گرم نگه داریم؟

  1. رضا میگوید:

    به دو روش میشه:
    ۱،دو یا سه لایه گونی نخی دور تانکر پیچیده شود سپس به کمک پمپ ، با رنگ روغن غلیظ روی گونیها کاملا پوشیده شود جهت دوام بیشتر بهتر است سطح گونیها دو یا سه مرتبه رنگ شود

    ۲. همان روش اول منتها به جای رنگ از دوغاب غلیظ سیمان و ماسه بادی و چسب جهت پوشش سطح گونیها استفاده شود جهت سهولت در این روش از سیمان‌ پاچهای پمپی استفاده شود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *