بروزرسانی:جمعه, ۳۰ شهریور , ۱۴۰۳

13 باور نادرست راجع به منبع یا مخزن تحت فشار پمپ آب

منبع مخزن تحت فشار پمپ آب

مطمئنا تاکنون اسم منبع یا مخزن تحت فشار را زیاد شنیده اید اما این مخزن دقیقا چیست و چرا باید آن را تهیه کنیم؟

مخزن تحت فشار همان مخزن کوچک قرمز یا آبی رنگی است که اغلب در کنار مخزن آب و  بر روی پمپ های آب ساختمانی نصب می شود. البته مخزن تحت فشار ایستاده نیز نوع دیگری از این مخزن است که در کنار پمپ قرار داده می شود. این مخزن یا منبع تحت فشار به تنهایی تاثیری در افزایش فشار آب ساختمان ندارد ولی وقتی در کنار پمپ آب نصب شود می تواند از روشن و خاموش شدن پی در پی پمپ آب جلوگیری نماید در نتیجه طول عمر پمپ آب افزایش و دفعات روشن و خاموش آن کاهش می یابد و تازمانی که حجم بالایی از آب مورد تقاضا نباشد از آب ذخیره شده در داخل منبع استفاده می شود.

در این صفحه به پرسش های متداول پیش از خرید منبع تحت فشار پاسخ می دهیم و 13 باور نادرست راجع به منبع یا مخزن تحت فشار را طبق فهرست زیر بیان می کنیم.

فهرست مطالب

  1. مخزن تحت فشار قرمز مخصوص آب گرم است و مخزن تحت فشار آبی مخصوص آب سرد می باشد
  2. خرید و نصب مخزن تحت فشار باعث افزایش فشار آب ساختمان می شود
  3. مخزن تحت فشار تیوپی و مخزن تحت فشار دیافراگمی یکی هستند
  4. محصولات برند خارجی حتما کیفیت بهتری دارند
  5. می توان از مخزن تحت فشار به جای مخزن پلی اتیلن استفاده کرد
  6. اتصال مستقیم پمپ آب و مخزن تحت فشار به کنتور مشکلی ندارد
  7. بعد از پارگی تیوپ، باید مخزن را تعویض کرد
  8. زنگ زدن بدنه مخزن تحت فشار اهمیتی ندارد
  9. امکان باد زدن و تنظیم فشار مخزن در خانه وجود ندارد
  10. اندازه و حجم مخزن تحت فشار اهمیتی ندارد
  11. مخزن تحت فشار بعد از نصب نیاز به رسیدگی دوره ای ندارد
  12. مخزن تحت فشار 16 بار از مخزن تحت فشار 10 بار قوی تر بوده و پس برای ساختمان مناسب تر است
  13. مخزن تحت فشار، قدرت پمپ را کاهش می دهد

 

کاربرد مخزن تحت فشار چیست؟

مخزن تحت فشار خانگی توسط پمپ پر می شود و سپس در استفاده های بعدی، مثلا هنگام باز کردن شیر آب در داخل واحد، آب مورد نیاز از طریق مخزن تحت فشار تامین می شود. تامین آب توسط مخزن تحت فشار باعث می شود تا پمپ کمتر روشن و خاموش شود و از همین رو عمر مفید پمپ آب را به طرز چشمگیری افزایش می دهد. همچنین در مواقع اوج مصرف ساختمان، مخزن تحت فشار به کمک پمپ آب می آید تا روند آبرسانی به واحد ها با افت فشار مواجه نشود.

 

13 باور نادرست راجع به مخزن تحت فشار

  1. مخزن تحت فشار قرمز مخصوص آب گرم است و مخزن تحت فشار آبی مخصوص آب سرد می باشد.

 

قبل از رد این ادعا باید به این موضوع اشاره کرد که مطلب بیان شده در گذشته صحیح بوده است؛ در واقع در سالیان گذشته تولید کنندگان مخازن تحت فشار عموما مخزن مختص به ذخیره سازی آب گرم را با بدنه قرمز رنگ، و مخزن مربوط به آب سرد را با رنگ بدنه آبی تولید و روانه بازار می کردند. اما طی سالیان گذشته این رسم رفته رفته از بین رفت و ادعای فوق امروزه دیگر حقیقت ندارد. در سالیان اخیر تقریبا تمامی تولید کنندگان مخزن تحت فشار، مخازن خود را با لاستیک یا همان تیوپ فود گرید و بهداشتی تولید می کنند. مخزن های تحت فشار موجود در مجموعه مخزن آب دات کام نیز از این قاعده مستثنی نیستند. فراموش نکنید که بهداشتی و فود گرید بودن تیوپ داخل مخزن تحت فشار از آنجایی که آب مصرفی یک ساختمان (آب شرب، شست و شو و…) را با کمک پمپ به واحد ها می رساند، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. همانطور که بالاتر نیز به آن اشاره شد، مخزن های تحت فشار موجود در فروشگاه ما دارای تیوپ های کاملا بهداشتی و فود گرید هستند و تمامی این مخازن در 2 رنگ قرمز و آبی موجود می باشند. بنابراین می توانید با توجه به نیاز ساختمان خود ابتدا حجم مخزن تحت فشار مورد نیاز را مشخص کرده و سپس با خیالی آسوده و طبق سلیقه خود آبی رنگ یا قرمز رنگ بودن مخزن را انتخاب کنید. برای مشاهده لیست قیمت مخزن تحت فشار کلیک کنید.

 

  1. خرید و نصب مخزن تحت فشار باعث افزایش فشار آب ساختمان می شود.

 

این باور نادرست راجع به مخزن تحت فشار، به علت تعبیر نادرست از اسم این محصول است. اسم مخزن تحت فشار به کارایی این محصول اشاره ندارد، بلکه به ساختار داخلی آن اشاره می کند. داخل این مخزن،  تیوپ لاستیکی تحت فشار هوا کار می کند و مرتبا پر و خالی می شود و اینگونه از روشن / خاموش شدن مکرر پمپ جلوگیری می کند. اگر قصد افزایش فشار آب ساختمان خود را دارید باید بدانید که منبع پلی اتیلن و پمپ آب نقش مهمی در این باره دارند. با انتخاب حجم صحیح مخزن آب و پمپ با کیفیت، خیالتان از فشار آب ساختمان تا حدود زیادی راحت می شود. از طرف دیگر پایین بودن فشار آب می تواند دلایل دیگری نیز داشته باشد. به همین خاطر به شما پیشنهاد می کنیم تا نوشته دلایل افت فشار آب و 7 راه افزایش فشار آب را بخوانید.

 

  1. مخزن تحت فشار تیوپی و مخزن تحت فشار دیافراگمی یکی هستند .

 

یکی از رایج ترین اشتباهاتی که در زمینه مخزن تحت فشار وجود دارد، یکسان فرض کردن مخزن تیوپی با مخزن دیافراگمی است. این اشتباه به قدری متداول است که ممکن است در تمامی گوشه کناره های بازار با آن روبرو شوید و متاسفانه حتی بسیاری از تاسیساتی ها نیز بین این دو مدل مخزن تحت فشار تفاوتی قائل نشده و هم خودشان و هم مصرف کننده را به اشتباه می اندازند. همچنین بعضی از فروشندگان، چه به علت کمبود دانش خودشان و چه به خاطر سوء استفاده از عدم اطلاع مشتریان، اقدام به فروش مخازن تیوپی به نام مخازن دیافراگمی می کنند. در ابتدا باید بگوییم که مخزن تیوپی و مخزن دیافراگمی با یکدیگر کاملا متفاوت هستند. اما قبل از اینکه تفاوت این 2 نوع را بیان کنیم، بهتر است بدانید که بطور کلی در بازار ایران مخزن دیافراگمی نادر است و از طرف دیگر مخازن دیافراگمی تا 3 یا 4 برابر گران تر از همتایان تیوپی خود هستند. این 2 دلیل باعث شده است تا علی رغم عمر مفید طولانی تر مخزن تحت فشار دیافراگمی، رغبت اغلب مشتریان به مخزن تحت فشار تیوپی باشد. زیرا جدای قیمت یک سومی، هم خود مخازن تحت فشار تیوپی راحت تر در بازار یافت می شوند و هم تعمیر و خرید قطعات برای آن ها ساده تر و کم هزینه تر است.

 

  1. محصولات برند های خارجی حتما کیفیت بهتری دارند؛ مخزن تحت فشار ایتالیایی، ترکیه ای یا ایرانی؟ ( +لیست قیمت مخزن تحت فشار ایتالیایی، لیست قیمت مخزن تحت فشار ترکیه ای و ایرانی)

 

برای ارزیابی کیفیت یک محصول نمی شود تنها به کشور سازنده آن توجه کرد. به عنوان مثال مخزن های تحت فشار ایتالیایی که در بازار ایران به کیفیت بالای خود معروف هستند، در درجه کیفی های مختلف درجه 1، درجه 2، درجه 3 و… کمی بالاتر گفتیم که یک مخزن تحت فشار از 3 بخش مجزا تشکیل شده است؛ بدنه فلزی، تیوپ و فلنج. در میان این سه بخش، شاید بتوان گفت که تیوپ لاستیکی درون مخزن مهم ترین بخش است و از همین رو باید توجه ویژه ای به درجه کیفی این محصول کرد. این ادعا 2 دلیل دارد؛

 

  • آب مصرفی خانه که شامل آب شرب، شست و شو و به طور کلی آب خروجی از تمامی شیر های داخل واحد ها می شود، قرار است از داخل همین تیوپ به واحد ها برسد. به همین دلیل تیوپ باید کاملا بهداشتی بوده و استاندارد های لازم را داشته باشد. ترکیب کائوچو و مواد EPDM هر دو باید فودگرید (مواد خوراکی) و بهداشتی باشند.
  • تیوپ داخل مخزن، آسیب پذیر ترین بخش مخزن تحت فشار است. از همین رو اگر تیوپ با کیفیت باشد و از کائوچو درجه یک ساخته شده باشد، مقاومت و عمر مفید تیوپ نیز بالاتر خواهد بود.

لیست قیمت مخزن تحت فشار ترکیه ای و ایرانی

تیوپ های S.E.F.A کاملا از مواد فودگرید تشکیل شده و ساخت کشور ایتالیا هستند. تیوپ تمامی مخزن های تحت فشار موجود در سایت مخزن آب دات کام نیز از تیوپ های S.E.F.A بهره می برند. در ادامه می توانید لیست تمامی برند های موجود را مشاهده کنید.

 

  1. می توان از مخزن تحت فشار به جای مخزن پلی اتیلن استفاده کرد

 

اگر قسمت “مخزن تحت فشار چیست؟” را مطالعه کرده باشید اکنون می دانید که کاربرد این مخزن کاملا با مخزن پلی اتیلن تفاوت دارد. مخزن یا منبع پلی اتیلن قبل از پمپ نصب می شود تا آب را از لوله های آب شهری دریافت کند و در خود ذخیره کند. این در حالیست که مخزن تحت فشار میزان بسیار کمتری از آب را درون تیوپ خود ذخیره می کند تا از روشن / خاموش شدن مکرر پمپ جلوگیری کند و از سوی دیگر در مواقع اوج مصرف به کمک پمپ آب خانگی بیاید.

پس از آنجایی که کاربرد این 2 مخزن کاملا با یکدیگر متفاوت است، نمی توان از یکی به جای دیگری استفاده کرد.

 

  1. اتصال مستقیم پمپ آب و مخزن تحت فشار به کنتور مشکلی ندارد

 

همانطور که می دانید نصب مستقیم پمپ آب خانگی به کنتور، هم غیر قانونی بوده و هم مشکلاتی از قبیل ترکیب شدن هوا با آب در پمپ، عدم ثبات فشار،  بالا رفتن هزینه قبض آب و هدر رفت انرژی و…  را به دنبال دارد. برخی تصور می کنند که با نصب مستقیم مخزن تحت فشار به همراه پمپ به کنتور، می توان این مشکلات را رفع کرد. اما باید به این نکته توجه داشت که حتی در این صورت نیز ابتدا پمپ آب را از لوله کشی شهری گرفته و سپس مخزن تحت فشار را پر می کند، بنابر این هیچ تاثیر مثبتی نخواهد داشت. برای حل مشکلات ذکر شده، باید اقدام به نصب مخزن یا منبع پلی اتیلن کنید. برای مشاهده لیست قیمت مخزن پلی اتیلن کلیک کنید.

 

  1. بعد از پارگی تیوپ، باید مخزن را به کل تعویض کرد

 

تیوپ داخل مخازن تحت فشار که به نوعی مانند قلب مخزن عمل می کند، در مرور زمان و پس از تمام شدن عمر مفیدش پاره و یا سوراخ می شود. برخی از مشتریان پس از سوراخ یا پاره شدن تیوپ مخزن به اشتباه اقدام به تعویض کل مخزن می کنند در صورتی که با صرف هزینه ای اندک می توان تیوپ جدیدی تهیه کرد و به سادگی تیوپ جدید را با تیوپ پاره تعویض کرد. برای کسب اطلاع از نحوه تعویض تیوپ لاستیکی مخزن تحت فشار، نوشته تعویض تیوپ منبع تحت فشار را بخوانید.

 

  1. زنگ زدن بدنه مخزن تحت فشار اهمیتی ندارد

 

اگر تیوپ پارگی ریز و یا نشتی داشته باشد، آب با دیواره های داخلی مخزن تماس پیدا کرده و باعث زنگ زدگی آن می شود. زنگ زدن دیواره های مخزن یکی از نشانه های قطعی خرابی مخزن است اما با این وجود خیلی از مصرف کنندگان از این موضوع بی خبرند و به همین علت سریعا اقدام به رسیدگی لازم و تعمیر مخزن نمی کنند. زنگ زدگی دیواره های داخلی این مخازن، باعث ساییدگی مداوم تیوپ لاستیکی داخل مخزن و در نهایت پارگی تیوپ می شود. اگر میزان زنگ زدگی دیواره ها کم باشد، امکان رسیدگی و استفاده مجدد از مخزن وجود دارد به این صورت که با سمباده سطح مقطع زنگ زده را صاف می کنند. به این شکل دیگر سطح زنگ زده برآمدگی های تیز نخواهد داشت و تیوپ برای مدت بیشتری سالم می ماند.

 

  1. امکان باد زدن مخزن تحت فشار در خانه وجود ندارد

 

مخزن تحت فشار را بهتر است با کمپرسور هوا و همچنین وسایل ساده تری همچون تلمبه دوچرخه و … تنظیم باد کرد. البته که بهتر است تا مخزن توسط کمپرسور هوا تنظیم باد شود. شما هر یک از وسایل ذکر شده را که داشته باشید، می توانید به راحتی مخزن خود را در خانه تنظیم باد کنید.

 

 

  1. اندازه مخزن تحت فشار اهمیتی ندارد

 

موضوع عدم اهمیت اندازه یا همان حجم مخزن تحت فشار نیز یکی دیگر از اشتباهاتی است که خریداران را در خرید به اشتباه می اندازد. اگر حجم مخزن خریداری شده کمتر از حجم مورد نیاز باشد، پمپ باز هم به دفعات روشن خاموش می شود. در این حالت عملا خرید مخزن فایده ای نداشته و نمی تواند در طولانی شدن عمر پمپ و بهبود عملکرد آن تاثیر قابل توجه ای داشته باشد. بنابر این حتما قبل از تهیه مخزن، حجم مورد نیاز را محاسبه کنید.

تعیین حجم مخزن به عوامل بسیار زیادی بستگی دارد اما با حساب سر انگشتی، برای هر واحد باید حداقل 10 یا 12 لیتر در نظر گرفت؛ به این شکل که برای یک ساختمان 5 واحدی می توان هم از مخزن 50 لیتری و هم از مخزن 60 لیتری استفاده کرد. بدیهی است که هر چقدر حجم مخزن بیشتر باشد ، پمپ کمتر روشن / خاموش می شود و عمر آن نیز طولانی تر می شود.

 

  1. مخزن تحت فشار بعد از نصب نیاز به رسیدگی دوره ای ندارد

 

خیلی از افراد پس از اینکه کار نصب مخزن به پایان می رسد، دیگر به آن رسیدگی نمی کنند تا مخزن از کار بیافتد. رسیدگی دوره ای می تواند از بسیاری از مشکلات از قبیل پارگی تیوپ و یا زنگ زدن دیواره مخزن جلوگیری کند . بنابر این حتما رسیدگی دوره ای منظم را در نظر بگیرید تا از بروز خسارات جلوگیری کنید.

 

 

  1. مخزن تحت فشار 16 بار از مخزن تحت فشار 10 بار قوی تر بوده، پس برای ساختمان مناسب تر است

 

مخازن تحت فشار به 2 دسته تقسیم می شوند؛ مخزن تحت فشار 10 بار و مخزن تحت فشار 16 بار. این عدد نمایانگر فشاری است که مخزن قابلیت تحمل آن را دارد. مخزن 16 بار برای مصارف صنعتی کاربرد دارد و از طرف دیگر برای بیشتر ساختمان های مسکونی، مخزن 10 بار مناسب است. بنابراین تهیه مخزن 16 بار برای نصب در ساختمان های مسکونی، خصوصا ساختمان هایی با تعداد واحد کم، تنها هزینه اضافی برای خریدار در پی داشته و تاثیر مثبتی در روند آب رسانی نخواهد داشت. همچنین بهتر است بدانید که فشار آب لوله کشی شهری نهایت تا 2 – 3 بار می رسد و به همین خاطر مخزن 10 بار کاملا کفایت می کند.

 

  1. مخزن تحت فشار، قدرت پمپ را کاهش می دهد

 

یکی دیگر از باور های نادرستی که در رابطه با مخزن تحت فشار زیاد خواهید شنید، این است که قدرت پمپ به خاطر پر کردن تیوپ داخل مخزن کاهش می یابد و این کاهش قدرت باعث افت فشار آب در واحد های ساختمان خواهد شد. اگر چه که پمپ آب، تیوپ مخزن را پر می کند اما این کار پس از بسته شدن شیر های آب واحد ها صورت می گیرد. به بیان دیگر، بیایید مخزن تحت فشار را کاملا خالی فرض کنیم. در این حالت با باز شدن یک شیر آب در ساختمان ، پمپ ابتدا آب را به سمت آن شیر آب می فرستد. سپس بعد از بسته شدن شیر آب، پمپ خاموش نشده و در عوض تیوپ داخل مخزن را پر می کند. حالا مرتبه بعدی که شیر دوباره باز شود، پمپ روشن نمی شود و به جای آن مخزن تحت فشار آب مصرفی مورد نیاز را به سمت شیر آب می فرستد. مخزن تا آنجایی به جای پمپ کار می کند تا خالی شود و سپس پمپ دوباره مخزن را پر می کند. بنابراین مخزن تحت فشار نه تنها قدرت پمپ را کاهش نمی دهد بلکه با طولانی کردن عمر مفید پمپ، قدرت ایده آل پمپ را برای مدت زمان بیشتری حفظ می کند.

2 thoughts on “13 باور نادرست راجع به منبع یا مخزن تحت فشار پمپ آب

  1. حشمت میگوید:

    سلام ، سه سال اشتباه از پمپ استفاده کردم مطلب واقعا عالی و مفید بود تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *