بروزرسانی:یکشنبه, ۱۸ آذر , ۱۴۰۳

انواع مخزن آب | کدام منبع یا تانکر آب مناسب تر است؟

انواع مخزن آب

 اولین خرید مخزن آب با توجه به مدل ها و قالب های متنوعی که در بازار پیدا می شود، می تواند کمی پیچیده باشد. اگر شما هم چند روز است که به دنبال انتخاب و خرید اولین مخزن منبع یا تانکر آب خود هستید قطعا متوجه این موضوع شده اید.
اما دیگر لازم نیست نگران نباشید، در این صفحه تمامی اطلاعات مورد نیاز برای آشنایی با انواع مخزن آب و کاربرد ها را آورده ایم تا بدون دغدغه مخزن مناسب خود را انتخاب کنید.

ابتدا انواع مخزن آب را از نظر جنس بدنه تقسیم بندی می کنیم و نقاط و ضعف و قوت هر یک را بیان می کنیم سپس انواع مخزن آب پلی اتیلن را معرفی می کنیم.

انواع مخزن آب از نظر جنس بدنه

جنس بدنه مخزن آب در واقع خصوصیات، قوت ها و ضعف های یک مخزن را مشخص می کند. در کشورمان ابتدا مخازن فلزی بودند که به طور گسترده مورد استفاده قرار گرفتند اما با گذر زمان مخازن پلی اتیلنی به خاطر مزیت های بیشمارشان جای مخازن فلزی را گرفتند.
امروزه در بخش خانگی مخزن پلی اتیلن حرف اول را می زند و در بخش های صنعتی با توجه به ماده ذخیره شده مخازن پلی اتیلنی، فلزی گالوانیزه، فلزی استینلس استیل یا همان ضد زنگ، فایبرگلاس و پلی پروپیلن مورد استفاده قرار می گیرند. اگر می خواهید دقیق تر بدانید کدام مدل از مخازن ذخیره سازی مناسب کار شماست پیشنهاد می کنیم به هر یک از مقالات زیر سری بزنید. اما در ادامه به صورت خلاصه بیان می کنیم کدام منبع یا تانکر آب برای کار شما مناسب تر است.

+ تانکر فلزی بهتر است یا پلاستیکی؟

+ مخزن پلی اتیلن و پلی پروپیلن چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

+ مقایسه مزایا و معایب مخزن پلی اتیلن و مخزن استیل ضد زنگ

+ مخزن پلی اتیلنی بهتر است یا فایبرگلاس؟

نقاط قوت و ضعف مخزن پلی اتیلنی

مخزن پلی اتیلنی به دلیل مزایای بیشمارش جایگزین مخازن فلزی و بتنی شده است. البته مخزن پلی اتیلن در کنار نقاط قوت، چند ضعف هم دارد که برای انتخاب و خرید صحیح نیاز است تا از مزایا و معایب به طور کامل مطلع شد.

نقاط قوت مخازن پلی اتیلن

  • وزن سبک و جا‌به‌جایی آسان
  • نصب سریع و آسان
  • مناسب برای ذخیره آب آشامیدنی، مواد خوراکی، دارویی، شیمیایی و اسید ها
  • خاصیت ضدخورندگی
  • امکان تولید به صورت فودگرید و کاملا بهداشتی
  • امکان تولید به صورت ضدجلبک و آنتی باکتریال
  • هزینه نگهداری و تعمیر پایین
  • قیمت اقتصادی نسبت به سایر رقبا
  • خاصیت آنتی یووی
  • و…

نقاط ضعف مخازن پلی اتیلن

  • پارگی در صورت برخورد اجسام نوک تیز
  • تغییر شکل بر اثر تحمل فشار بالا
  • عدم امکان نصب در کنار شعله آتش یا خیلی نزدیک به منبع گرمایی

انواع مخزن از نظر کاربرد

پس از اینکه مخازن آب را بر اساس جنس تقسیم بندی و معرفی کردیم حالا می توانیم از نظر کاربرد نیز تقسیم بندی کنیم.

مخزن آب آشامیدنی

مخازن آب به طور تخصصی برای ذخیره آب آشامیدنی تولید می شوند به همین خاطر باید استاندارد های بهداشتی و کیفی داشته باشند. مخزن آب استاندارد باید به گونه ای باشد که سلامت و بهداشت آب آشامیدنی را از لحظه ورود تا خروج از مخزن حفظ کند تا هیچ گونه بیماری، مصرف کنندگان را تهدید نکند. همانطور که می دانید رشد جلبک و باکتری ها جدا از تغییر بو و طعم آب، باعث غیر بهداشتی و بیماری زا شدن آب نیز می شوند. پس مخزن بهداشتی باید از رشد جلبک و باکتری ها جلوگیری کند.
ویژگی های مورد نیاز مخزن آب آشامیدنی شامل این موارد است :

  • 3 لایه و ضدجلبک
  • آنتی باکتریال
  • ساخته شده از پلی اتیلن فودگرید ( Food Grade )
  • دارای نشان سیب سلامت و نشان استاندارد

مخزن آب مصرفی (شست و شو، آبیاری و …)

اگر آب داخل مخزن برای آشامیدن نباشد و تنها برای موارد مصرفی مانند شست و شو یا آبیاری فضای سبز زمین کشاورزی استفاده شود، امکان استفاده از مخازن تک لایه نیز وجود دارد. البته رشد جلبک در این مخازن سریعا اتفاق می افتد که میتواند باعث گرفتگی در خروجی مخزن و کاهش جریان آب باشد، به همین خاطر بسیاری از مصرف کنندگان ترجیح می دهند در این حالت نیز از مخازن 3 لایه بهداشتی استفاده کنند.

مخزن اسید و مواد شیمیایی

مخزن اسید و مواد شیمیایی به طور مشخص برای ذخیره ایمن مواد خورنده مثل اسید هیدروکلریک در طولانی مدت طراحی شده است. مخازن عادی که برای ذخیره آب مورد استفاده قرار می گیرند، توانایی ذخیره امن مواد شمیایی را ندارند و مشکلاتی از قبیل نشت یا ترکیدگی مخزن که فاجعه آفرین است دارند.
پلی اتیلن به خاطر خواص ضد خورندگی که دارد یکی از بهترین و مقاوم ترین مواد برای ساخت مخزن اسید و مواد شیمیایی است. همچنین در روند تولید، می توان مخزن را با توجه به ماده شیمیایی که قصد ذخیره اش را دارید شخصی سازی کرد. خانواده مستر تانک ( Master Tank ) برند پلاستونیک چندین محصول برای ذخیره ایمن مواد شیمیایی دارد.

انواع مخزن پلاستیکی از نظر تعداد لایه

مخزن تک لایه

مخزن تک لایه همانطور که از نامش پیداست تنها 1 لایه دارد و نمی تواند مانع نفوذ نور خورشید شود. به همین دلیل مخازن تک لایه برای مصارف بهداشتی مناسب نیستند چرا که با نفوذ نور به داخل مخزن، جلبک و باکتری ها رشد می کنند. مزیت مخزن تک لایه این است که امکان مشاهده سطح مایع از بیرون مخزن وجود دارد که در برخی صنایع و کاربرد ها موثر است.

 

مخزن سه لایه

وجه تمایز مخزن سه لایه از مخزن تک لایه توانایی آن در جلوگیری از نفوذ نور خورشید به داخل مخزن است. در ساختار مخزن سه لایه، یک لایه میانی مشکی رنگ وجود دارد که از ورود نور جلوگیری کرده و باعث جلوگیری از رشد جلبک و باکتری می شود. به همین دلیل است که مخزن سه لایه برای انواع مصارف بهداشتی توصیه می شود.

یکی از برترین تولید کنندگان مخازن 3 لایه، ضد جلبک و بهداشتی که برای ذخیره آب آشامیدنی استفاده می شوند برند پلاستونیک است. از این صفحه می توانید لیست کامل محصولات پلاستونیک + قیمت را ببینید.

مخزن چهار لایه

در حال حاضر در بازار مخزن چهار لایه به دو نوع مخزن گفته می شود؛ مخزن سه لایه + یک لایه آنتی باکتریال قوی و یا مخزن سه لایه + یک لایه فوم عایق دما. همانطور که دیدید مخزن 4 لایه در هر صورت نسخه پیشرفته و آپشن دار مخزن 3 لایه به حساب می آید !

مخزن چهار لایه با لایه آنتی باکتریال قوی اغلب کاربرد صنعتی دارد به شکلی که در صنایع مواد غذایی و دارویی ماده را برای طولانی مدت به طور ایمن ذخیره کند. تهیه این مخزن برای ذخیره آب آشامیدنی پیشنهاد نمی شود چرا که مخازن 3 لایه استاندارد خود دارای لایه آنتی باکتریال هستند.

مخزن چهار لایه با لایه فوم عایق دما نیز در مواقعی کاربرد دارد که مخزن در فضای باز و در معرض هوای بسیار سرد یا بسیار گرم نصب شده باشد. این لایه عایق تغییرات دمایی مایع ذخیره شده در مخزن را کاهش می دهد.

انواع مخزن آب پلی اتیلن

  • مخزن عمودی
  • مخزن مکعبی افقی
  • مخزن مکعبی ایستاده (کتابی یا آسان رو)
  • مخزن زیرپله
  • مخزن قیفی
  • مخزن نیسانی
  • مخزن انبساط
  • مخزن سمپاش
  • مخزن قیفی
  • مخزن کراس لینک

مخزن عمودی

مخزن عمودی را شاید بتوان محبوب ترین مدل مخازن پلی اتیلنی دانست؛ ساده و با دوام. مخزن عمودی یا همان استوانه ای ایستاده نیاز به هیچگونه پایه ندارد و در حجم های 80 تا 20,000 لیتر نیز تولید می شود که تمامی سایز های آن در فروشگاه مخزن آب موجود است.

مخزن افقی

مخزن افقی نیز از مدل های پرطرفدار مخزن پلی اتیلنی است که مانند مخزن عمودی به همان شکل استوانه ای اما به صورت خوابیده تولید می شود. مخازن پلی اتیلنی افقی با پایه های یکدست با بدنه تولید می شوند و برای استفاده در فضا هایی با ارتفاع کم و یا روی پشت بام مناسب هستند. مخزن های افقی نیز از حجم 70 تا 5000 در قسمت فروشگاه مخزن آب دات کام قابل مشاهده هستند.

مخزن مکعبی (کتابی یا آسان رو)

مخزن مکعبی با عرض کم در بازار اسم های زیادی دارد؛ مخزن کتابی، مخزن آسان رو، مخزن اسلیم، مخزن باریک، مخزن دیواری همه از این اسم ها هستند. مخزن مکعبی برای حل یک مشکل طراحی شده است که آن مشکل دشواری نصب مخزن در فضاهایی با عرض کم است. مخزن کتابی را می توانید از راهرو و در های باریک عبور دهید، در فضا های تنگ نصب کنید و یا به دیوار بچسبانیدش تا فضای کمتری را اشغال کند.

مخزن کتابی در حجم های 500 لیتر، 800 لیتر، 1000 لیتر، 1400 لیتر و 2000 لیتر قابل خریداری است.

مخزن زیرپله

مخزن زیرپله با آن طراحی خاصش برای نصب و جایگذاری در فضای زیرپله ساخته شده است تا نهایت استفاده را از فضایی که معمولا در ساختمان ها بلااستفاده می ماند را ببرید .

مخزن زیرپله در 3 حجم 500، 1000 و 1500 تولید شده است.

مخزن نیسانی

این محصول همانطور که از نامش پیداست برا سوار شدن در قسمت بار نیسان طراحی شده است. با این محصول می توانید آب را بدون دغدغه حمل کنید. در حال حاضر مخزن نیسانی در حجم 2000 لیتر تولید می شود.

مخزن انبساط

مخازن انبساط در واقع مخزن های دو لایه فوم دار هستند که برای ذخیره آب گرم در اتاق تاسیسات و یا پشت بام مورد استفاده قرار می گیرند.

مخزن قیفی

مخزن قیفی که با نام زوک نیز شناخته می شود به خاطر انتهای قیفی شکل خود تخلیه صد درصدی محتویات مخزن را ممکن می سازد. تخلیه صد درصدی محتوای مخزن در بسیاری از صنایع کاربرد داشته و حتی حیاتی است اما در مصارف خانگی کاربردی ندارد.

مخزن سم پاش

زمین های کشاورزی و باغات نیاز دارند تا هر چند وقت یکبار سم پاشی کنند که بدون مخزن سم پاش ممکن نیست. مخزن سمپاش به شکل دو تکه، سه تکه، سوار شونده ، کششی و … در فروشگاه موجود می باشد.

مخزن سپتیک

ساختمان های مسکونی مانند ویلا و آپارتمان یا ساختمان های تجاری مثل پاساژ و رستوران ها که به سیستم فاضلاب متصل نیستند، نیاز به مخزن سپتیک دارند. مخزن سپتیک مخزن جمع آوری فاضلاب است که جدای ذخیره فاضلاب، تصفیه اولیه را نیز انجام می دهد. مخزن های سپتیک از 5000 لیتر به بالا در فروشگاه موجود می باشند.

مخزن کراس لینک

مخزن کراس لینک یا شبکه ای مقاوم ترین مخزن پلی اتیلنی است که می توانید برای ذخیره مواد شیمیایی و اسید خورنده استفاده کنید. در صورت استفاده از این مخزن شما امکان استفاده از میکسر را هم دارید و به خاطر مقاومت دمایی بالای آن می توانید واکنش های شیمیایی نیز در مخزن انجام دهید.

کدام منبع یا تانکر آب مناسب تر است؟

اگر تا به اینجای این مقاله را با دقت مطالعه کرده باشید اکنون میدانید برای شما کدام مخزن، منبع یا تانکر آب مناسب تر است. اگر هم مطالعه نکردید به صورت خلاصه خدمتتان اعلام می نماییم.

اگر برای آب شرب می خواهید منبع یا تانکر آب پلاستیکی سه لایه ضد جلبک برای شما مناسب تر است. برای ذخیره سوخت و مواد شیمیایی که قابلیت اشتعال بالایی دارند مخازن فلزی مناسب تر هستند. برای ذخیره سازی اسید و مواد شیمیایی خورنده مخازن پلی اتیلن مستر تانک و کراس لینک پیشنهاد می شوند و به هیچ عنوان نباید از مخازن پلی اتیلن معمولی برای ذخیره سازی آنها استفاده کرد.

با توجه به فضایی که برای نصب در دسترس دارید نیز می توانید مخزن با شکل مناسب انتخاب نمایید. پس یک مخزن یا منبع آب مناسب با توجه به کاربرد مد نظر شما و فضایی که برای نصب در نظر گرفتید انتخاب می شود.