در این مقاله بهترین روش های زیر سازی مخزن، منبع یا تانکر را معرفی می کنیم. زیرسازی مخزن، منبع یا تانکر یکی از اولین اقداماتی است که حتی پیش از خرید مخزن باید به آن توجه نمایید. اگر زیرسازی مخزن به خوبی انجام نشود می تواند مشکلات زیادی به وجود آورد و حتی می تواند باعث خارج شدن محصول از شرایط گارانتی شود.
بهترین روش های زیرسازی مخزن
- سکو بتنی
سکو، دال یا اسلب بتنی ایمن ترین و بهترین زیرسازی مخزن آب است که می توانید داشته باشید ! سکو یا اسلب بتنی را هم می توان در محل پروژه ساخت و هم به صورت پیش ساخته سفارش داد.
اگر قصد ساخت آن را دارید بهتر است از بتن آرمه یا همان بتن مسلح شده با میلگرد استفاده کنید تا استحکام سکو بالا برود. ضخامت کار باید حداقل 15 سانتی متر باشد.
البته با حجیم تر شدن مخزن، ضخامت سکو بتنی نیز باید افزایش پیدا کند تا قابلیت تحمل وزن مخزن را داشته باشد.
همچنین سطح سکو نیز بهتر است در تمامی جهات از کف مخزن 5 تا 10 سانتی متر بزرگتر باشد تا خطر واژگونی مخزن کاهش یابد.
- صفحه فلزی و چوبی | پایه فلزی
ساخت پایه + صفحه فلزی یا چوبی یکی از قدیمی ترین و مطمئن ترین روش های زیرسازی مخزن است. این روش در عین ایمن بودن بسیار ساده ست و تنها نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید استحکام سازه است.
هم پایه ها و هم صفحه استفاده شده باید قدرت تحمل وزن مخزن را داشته باشند. همچنین صفحه استفاده شده باید تخت و صاف و همچنین بزرگتر از کف مخزن باشد.
- موزاییک و کاشی
بر خلاف باور عموم حتما نباید برای جایگذاری مخزن، سکو یا پایه ساخت بلکه یک سطح صاف و هموار می تواند محل نصب ایمن برای یک مخزن آب باشد. برای مثال کف پارکینگ یا حیاط که با موزاییک و کاشی پوشیده شده، اگر صاف و بدون شیب باشد محلی ایده آل برای نصب مخزن است بدون آنکه نیازی به زیرسازی باشد.
- شن و ماسه
از شن و ماسه ریز نیز می توان برای زیرسازی مخزن استفاده کرد اما این روش معمولا برای مخازن فلزی استفاده می شود و برای مخازن پلی اتیلنی کاربرد کمتری دارد. در این روش، شن و ماسه بسیار ریز که قابلیت آسیب رساندن به مخزن را نداشته باشند درون یک چهارچوب چوبی یا فلزی ریخته شده و سپس کوبیده می شوند تا کاملا تخت و یکدست شوند.
چهارچوب چوبی یا فلزی اجازه ریزش به شن و ماسه کوبیده شده را نمی دهد.
نکات مهم زیرسازی
- اگر قصد زیرسازی مخزن با روش سکو بتنی را دارید، حتما 7 تا 10 روز پس از ساخت، به سکو فرصت بدهید تا بتن آن کاملا خشک شود و سپس مخزن را روی آن قرار دهید.
- اگر قصد ساخت پایه به همراه صفحه فلزی و چوبی دارید 2 نکته را به یاد داشته باشید. نکته اول این است که قد پایه ها کاملا یکسان باشد تا سازه شیب نداشته باشد. همچنین صفحه فلزی یا چوبی را هر چند وقت یکبار چک کنید که دچار مشکلاتی مثل خوردگی یا زنگ زدگی نشده باشد.
- برای قرار دادن مخزن روی کاشی و موزاییک حیاط یا پارکینگ تنها کافیست تا علائم لق بودن یا شکستگی آن ها را چک کنید. بهتر است مخزن را روی کاشی و موزاییک سالم بگذارید.
- در استفاده از روش زیرسازی شن و ماسه مهم ترین بخش شناخت نوع خاک است چرا که انواع مختلف خاک، ظرفیت باربری یا تحمل وزن متفاوت دارند. ماسه زهکشی بیشتری دارد اما راحت تر جابهجا می شود و برای همین باید بیشتر کوبیده شود.
همچنین چارچوب یا حفاظ که دور تا دور شن و ماسه کشیده می شود باید ارتفاع بلندتری از شن و ماسه کوبیده شده داشته باشد تا عوامل محیطی مانند باد زیرسازی را خراب نکنند.
روش های نادرست زیرسازی مخزن
- آجر
قرار دادن چند تکه آجر، سنگ یا کاشی زیر قسمتی از مخزن یکی از متداول ترین اشتباهاتی است که هنگام نصب مخزن انجام می شود. فراموش نکنید کف مخزن باید به طور کامل بر روی سطحی صاف قرار بگیرد، در حالی که با این روش تنها قسمت هایی از مخزن ساپورت می شوند و به قسمت های دیگر فشار غیر استاندارد وارد می شود.
- پالت
برخی اوقات میبینیم که از پالت ها خصوصا پالت های چوبی برای زیرسازی مخزن استفاده شده است. پالت ها نیز دقیقا به همان دلیل مورد قبلی، زیرسازی غیراستانداردی برای نصب مخزن هستند چرا که کل کف مخزن را نمی پوشانند. جدا از آن چوب به مرور زمان استحکام اولیه خود را از دست می دهد.
محل مناسب برای نصب مخزن چه ویژگی هایی دارد؟
- محل نصب را حتما قبل از جایگذاری مخزن تمیز کنید تا سنگ تیز، تکه آهن کوچک یا اجسام تیز و برنده دیگر به کف مخزن فشار نیاورند.
- محصولات پلی اتیلنی به هیچ وجه نباید در نزدیکی شعله آتش و منبع گرمای شدید قرار بگیرند.
- سطح زیر مخزن صاف و بدون شیب بوده و بتواند وزن مخزن در حالت کاملا پر را به خوبی تحمل کند.
- سطح زیر مخزن هموار و بدون پستی و بلندی باشد.
برای اطلاع دقیق از نحوه نصب اصولی مخزن، صفحه ” روش صحیح نصب مخزن آب پلی اتیلن یا منبع آب پلاستیکی + ویدیو ” را ببینید.
اهمیت و دلایل زیر سازی تانکر و مخزن آب
- افزایش طول عمر و دوام مخزن
زیرسازی تراز و مستحکم باعث پخش یکسان و مساوی وزن آب داخل مخزن می شود و به این شکل به هیچ دیواره یا نقطه ای از مخزن فشار غیر استاندارد وارد نمی شود. فراموش نکنید که 1000 لیتر آب در مخزن 1000 کیلوگرم یا به بیان دیگر 1 تن وزن دارد.
توزیع یکسان وزن، یکپارچگی مخزن را حفظ می کند و از همین طریق طول عمر آن را نیز افزایش می دهد.
- جلوگیری از نشتی مخزن
زیرسازی اصولی از فرونشستگی مخزن و خود زیرساخت جلوگیری می کند اما این چه ربطی به نشتی دارد؟ با فرونشتن زیرساخت، مخزن به یک طرف متمایل می شود و باعث می شود تا به یکی از دیواره ها فشار مضاعف بیاید. با ادامه این روند امکان ترک برداشتن بالا می رود. همچنین به اتصالات ورودی، خروجی یا شناور که در همان سمت باشند نیز فشار می آید و از حالت آب بند خارجشان می کند.
- عملکرد مخزن
زیرسازی ناتراز جدا از کاهش طول عمر مخزن، در عملکرد آن نیز اختلال ایجاد می کند. با کج شدن مخزن ممکن است عملکرد شناور و شیر تخلیه مختل شود.
- ایمنی
اگر زیرسازی مخزن به صورت استاندارد صورت گرفته باشد احتمال واژگون شدن و برگشتن مخزن به شدت کاهش پیدا می کند. واژگونی و افتادن مخزن، جدا از اینکه می تواند باعث شکستگی خود مخزن یا تانکر شود، می تواند به تاسیسات نزدیک مخزن نظیر پمپ آب، لوله یا دیوار ساختمان ضربه بزند یا بدتر از آن باعث آسیب افراد شود.
- طول عمر زیرسازی
روش زیرسازی انتخابی تان چه سکو بتنی باشد چه استفاده از شن و ماسه، اگر اصولی انجام نشود خیلی زود از شرایط ایده آل خارج شده و نیاز به تعمیر و دوباره کاری دارد. برای مثال زیرسازی شن و ماسه غیر اصولی با یک باد و باران شدید شسته می شود که تعمیر دوباره آن نیازمند صرف انرژی و البته هزینه بر است.
تفاوت نصب مخزن پلی اتیلنی استاندارد با مخزن پلی اتیلنی بازیافتی چیست؟
مخزن پلی اتیلن استاندارد یک سری ویژگی ها همچون لایه محافظ یووی دارد که باعث می شود تا در انتخاب مکان نصب مخزن با محدودیت روبرو نباشیم اما مخزن پلی اتیلنی بازیافتی و ارزان فاقد این ویژگی ها است و باید در انتخاب مکان نصب وسواس بیشتری به خرج داد.
فضای باز مانند حیاط، پشت بام و برخی پارکینگ ها از آنجایی که در معرض تابش نور خورشید اند برای نصب مخزن بازیافتی مناسب نیستند اما مشکلی برای نصب مخزن باکیفیت پیش نمی آید.
شاید برای بسیاری از خریدکنندگان تشخیص این 2 مخزن از یکدیگر در نگاه اول سخت باشد، اگرچه که تفاوت ظاهری نیز با یکدیگر دارند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تفاوت ها و نحوه تشخیص این 2 مخزن از یکدیگر، نوشته ” آیا مخزن آب پلی اتیلن ارزان قیمت مناسب ذخیره آب شرب است؟ ” را نگاهی بیندازید.
مخزن آب خانگی را کجا نصب کنم ؟
مخزن آب خانگی را می توانید در اتاق تاسیسات، موتورخانه، پارکینگ، حیاط یا روی پشت بام نصب کنید. حتی اگر قصد نصب مخزن تنها برای واحد خود داشته باشید می توانید مخزن را در بالکن یا تراس خود نیز نصب کنید.
برای اطلاعات بیشتر در خصوص پیدا کردن بهترین محل نصب مخزن آب در ساختمان، نوشته “ نصب مخزن آب در پشت بام، همکف، حیاط یا موتورخانه، بهترین مکان نصب کجاست؟ ” را بخوانید.
نصب مخزن دفنی | آیا امکان نصب مخزن پلی اتیلنی زیر زمین وجود دارد؟
امکان نصب مخزن پلی اتیلنی در زیر زمین وجود دارد اما برای انجام آن باید نکاتی را رعایت کرد تا به مخزن آسیب نرسد و عمر مفیدش کاهش پیدا نکند.
نکته مهم در نصب مخزن دفنی پلی اتیلنی این است که فشار خاک، روی دیواره های مخزن نیاید به همین خاطر باید اتاقک سازی کرد. ابتدا محل نصب مخزن را مشخص کنید و سپس نوبت به گود برداری می رسد. توجه داشته باشید که تمامی دیواره های مخزن باید 5 تا 15 سانتی متر از خاک فاصله داشته باشند.
حالا برای اینکه به مرور زمان خاک ریزش نکند و روی مخزن نریزد، جلوی آن ها دیواره فلزی کار می شود یا به بیان دیگر اتاقک سازی می شود. اگر قصد داشته باشید که مخزن به طور کامل از دید پنهان شود، بالای مخزن نیز باید ورق فلزی کار شود و خاک روی ورق فلزی ریخته شود.
فراموش نکنید که مخزن دفنی نیز به زیرسازی نیاز دارد و باید با استفاده از روش های زیرسازی محل نصب را آماده کرد.
منابع :
رفرنس 1، رفرنس 2، رفرنس 3، رفرنس 4، رفرنس 5